Proces tegen moordenaar Anne Faber begonnen
Faber verstuurde kort voor haar verdwijning nog foto’s naar haar vriend Foto: rr

Michaël P moet zich deze week voor de rechtbank van Utrecht verantwoorden voor de ontvoering, verkrachting en moord op studente Anne Faber. De verdwijning van de jonge vrouw zorgde afgelopen herfst voor veel ophef in Nederland.

De 25-jarige studente Anne Faber verdween op 29 september 2017 in de buurt van Utrecht, toen ze op weg naar huis was. De politie kreeg meer dat 3.500 tips binnen over de zaak, en het was door een van die tips dat de jas van Faber bij P. werd aangetroffen. Twee weken na de verdwijning bekende hij, en bracht de politie naar haar lichaam in een natuurgebied in Zeewolde, enkele tientallen kilometers van de plaats van haar verdwijning.

De zaak bracht de discussie over het Nederlandse gerechtssysteem weer op gang: De man had al een lange straf uitgezeten voor geweld- en zedendelicten, maar hij had toen een psychologische onderzoek geweigerd. Omdat hij dicht bij het einde van zijn celstraf was, verbleef hij vorige herfst in een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. Hij mocht er af en toe ook al zelfstandig de instelling verlaten. Het is tijdens een van die uitdtappen dat hij Faber heeft omgebracht, en haar lijk met een wagen heeft vervoerd.

P. heeft de feiten bekend. ‘Ik kon het niet langer voor me houden voor de nabestaanden’, zei hij daarover vanmorgen. Dat hij eerst drie dagen zweeg, komt volgens hem omdat hij bij zijn arrestatie ‘mishandeld’ is geweest.

De verdachte moet zich niet alleen verantwoorden voor de dood van Faber, maar ook voor het slaan, schoppen en bijten van medewerkers van de instelling waar hij verbleef.

Dinsdag komt de familie van het slachtoffer aan het woord, en wordt bekend welke straf het openbaar ministerie eist voor Michael P.