Bitcoin maakt grootste koersval in drie maanden
Foto: REUTERS

Een zoveelste geslaagde hack op een grote bitcoinbeurs, jaagt beleggers massaal weg uit de virtuele munt.

De koers van de digitale munt bitcoin is zondag met ruim 12 procent gedaald na een hack bij een handelsplatform voor cryptomunten in Zuid-Korea, genaamd Coinrail. Ook andere digitale valuta’s zoals ethereum en ripple leverden fors aan waarde in.

Helft minder waard

Het persagentschap Bloomberg heeft berekend dat de virtuele munt de afgelopen maanden al 52 procent van zijn waarde heeft verloren. De cryptomunt is nu nog iets meer dan 6.700 dollar waard. Half december was dat nog 20.000 dollar.

Het is niet duidelijk hoeveel is buitgemaakt bij de hack bij Coinrail door cybercriminelen. Maar dat het om een grote hack gaat, is wel duidelijk. In een persbericht op haar website geeft de Zuid-Koreaanse beurs toe dat liefst 30 procent van de bitcoins zijn verdwenen.

De gespecialiseerde website TechCrunch schat het verlies op 40 miljoen dollar. Daarmee is de totale schade van alle hacks opgelopen tot 2,3 miljard dollar ofwel bijna 2 miljard euro, berekende een andere techwebsite CryptoAware.

Lange rij hacks

Via Coinrail worden meer dan vijftig soorten digitale munten verhandeld. Zuid-Korea behoort tot de belangrijkste markten ter wereld voor de handel in cryptomunten. Het handelsplatform werkt nu samen met de lokale politie en andere bitcoinplatformen om de daders te achterhalen.

De hack op Coinrail is de zoveelste in een lange rij. Tijdens een hack op het bitcoinplatform Coinchek in Japan werden in januari al voor 500 miljoen dollar aan virtuele munten gestolen. Gedupeerde klanten spanden inmiddels twee massarechtzaken in om de gestolen virtuele munten terug te eisen.

Onderzoek in VS

In december moest het Zuid-Koreaanse bitcoinplatform Youbit de boeken sluiten na twee geslaagde hacks. En in de VS meldde The Wall Street Journal vrijdag dat de Amerikaanse toezichthouders recent een onderzoek geopend hebben naar mogelijke koersmanipulatie bij vier beurzen (Coinbase, Bitstamp, iBit en Kraken) waarop cryptomunten worden verhandeld.