Voor het eerst zal een Amerikaanse president de leider van Noord-Korea ontmoeten. Wat moeten we verwachten?

De voorbereiding

Enkele uren nadat Kim-Jong un in Signapore was geland, volgde de Amerikaanse president Donald Trump. De twee mannen verblijven in aparte hotels, niet ver van elkaar. Daar bereiden ze hun topontmoeting op 12 juni voor. Kim zei dat ‘de hele wereld toekijkt’, terwijl Trump spreekt van een ‘eenmalige kans op vrede’. Intussen hebben Kim Jong-un en Trump de premier van Singapore al (apart) ontmoet.

Wanneer ontmoeten Trump en Kim Jong-un elkaar?

Om negen uur ’s ochtends (drie uur onze tijd) staat de ontmoeting gepland in het luxueuze Capella Hotel op het eiland Sentosa.

Hoe lang zal de ontmoeting duren?

Dat is niet duidelijk. De ontmoeting van Donald Trump met de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider eerder deze maand in het Witte Huis duurde zo’n tachtig minuten. Om 14 uur zou de Noord-Koreaanse leider Singapore al verlaten, zo zegt een bron die bij de planning is betrokken.

Hoe zal ontmoeting Trump met Kim Jong-un verlopen?
Donald Trump krijgt tijdens een werklunch met de premier van Singapore al een vroege verjaardagstaart. De president is op 14 juni jarig. Foto: EPA-EFE

Zullen ze elkaar de hand schudden en met elkaar dineren?

Het Witte Huis heeft nog maar weinig details gegeven over de planning. Vraag is of Trump de hand wil schudden van de dictator die hij eerder ‘kleine raketman’ noemde. Ook Kim schuwde de beledigingen niet. Hij noemde Trump al seniel.

Mogelijk loopt de ontmoeting gelijkaardig zoals die met Kim Yong-chol, de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider. Toen gaf Trump hem een hand na de ontmoeting en poseerden ze voor fotografen aan het Witte Huis. De ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon verliep dan weer erg hartelijk met omhelzingen.

 

Wat zullen ze bespreken?

Het Witte Huis heeft geen officiële lijst van onderwerpen vrijgegeven. De Amerikaanse president hoopt dat hij Noord-Korea kan overtuigen om af te zien van zijn kernwapens. Kim Jong-un wil dan weer dat de Amerikanen uit de regio vertrekken en hun sancties tegen zijn land intrekken. Dat zullen hoogstwaarschijnlijk gespreksonderwerpen zijn. Of de mensenrechten zullen besproken worden, is onduidelijk.

Hoe zal ontmoeting Trump met Kim Jong-un verlopen?
Donald Trump krijgt op 1 juni een brief van Kim Jong-un uit de handen van Kim Yong-chol. Foto: Photo News

Zullen ze iets ondertekenen?

Ook dat is nog onduidelijk. De Amerikaanse president heeft gezegd dat de top nog maar een startpunt is voor een lang vredesproces. ‘We gaan nog niets tekenen op 12 juni’, zei hij. Later gaf hij aan dat er misschien een akkoord mogelijk is over het officieel beëindigen van de Koreaanse Oorlog.

Wie heeft Trump mee?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zal Trump vergezellen. Daarna vliegt hij naar Zuid-Korea en China om hen te briefen over de gesprekken. De voorbije maanden heeft Pompeo de Noord-Koreaanse leider al twee keer ontmoet.

Onder anderen John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, en John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur, wonen de top bij. Ivanka Trump, de dochter van de president die hem adviseert, blijft thuis.

Ook opvallend: de voormalige basketbalspeler Dennis Rodman, die Kim Jong-un al meerdere keren heeft ontmoet en hem een persoonlijke vriend noemt, zegt dat hij naar Singapore vliegt. Hoewel Trump liet verstaan dat Rodman niet uitgenodigd is.

Krijgt Kim Jong-un een uitnodiging?

Donald Trump gaf aan dat ‘als alles goed gaat’ Kim Jong-un mogelijk een uitnodiging krijgt voor een ontvangst op het Witte Huis.

Hoe zal ontmoeting Trump met Kim Jong-un verlopen?
De Koreaanse leiders omhelzen elkaar bij hun ontmoeting op 27 april. Foto: AP