Halverwege de week zijn we het productiefst

Op woensdagvoormiddag zouden we het meeste werk verzetten.

Op woensdagvoormiddag geven werknemers zichzelf de hoogste productiviteitsscore: 7,8. Ze werken dan nog net iets harder dan op dinsdag- en donderdagvoormiddag, als de score 7,7 bedraagt. In de namiddagen wordt aanmerkelijk minder werk verricht, en dat geldt ook voor de maandag- en vrijdagochtend. Logisch: op maandag wordt vooral nagepraat over het weekend, op vrijdag hebben veel werknemers de week mentaal al beëindigd. Het minst productieve dagdeel is dan ook de vrijdagnamiddag met een score van 6,6, maar op maandagvoormiddag staat de boog evenmin strak gespannen: dan geven de werknemers zich een score van 6,9.

De cijfers komen van uitzendgroep Randstad, die er 1.850 werknemers voor ondervraagd heeft. Opmerkelijk is dat de uitkomsten afwijken van eerder onderzoek. Drie jaar geleden kwam ING eveneens tot de conclusie dat de voormiddag productiever is dan de periode na de lunch, maar de 59.500 respondenten zeiden dat ze op dinsdag het meeste werk verzetten, met maandag als goede tweede. Op die dagen profiteren ze nog van de hernieuwde energie na de rustperiode in het weekend. Op woensdag zeiden ze juist het minst productief te zijn.

Maar een enquête door de Nederlandse Postbank, uit 2008, wees dan weer de maandag als productiefste dag aan, omdat we dan het meest uitgerust zouden zijn. Het midden van de week werd als een minder productieve periode gezien. Ook een enquête van softwaremaker Redbooth wees maandag als productiefste dag aan. Dat onderzoek wees zelfs het productiefste moment van de week aan: maandagochtend om 11 uur. Liefst nog in oktober, want dat is de productiefste maand. Over één ding zijn alle onderzoeken het wel eens: op vrijdag wordt het minst hard gewerkt. Dan slaat na vier werkdagen de vermoeidheid toe.