Ongerustheid in Duitsland groeit, Löw waarschuwt en neemt zelfs woord “middelmatig” in de mond
Foto: EPA-EFE

Wakker zijn vanaf het begin van een wedstrijd en foutjes vermijden. Dat is volgens de Duitse bondscoach Joachim Löw de boodschap voor zijn team op het komende WK. Dinsdag reist de titelverdediger af naar Rusland.

Als Duitsland als eerste zijn wereldtitel wil verlengen sinds Brazilië in 1958 en 1962, dan “zal alles perfect moeten zijn”. Dat verklaarde Löw in een interview met het Duitse persagentschap dpa. “De tegenstanders zullen strijden en heel gemotiveerd zijn tegen ons. Daarom zal de concentratie hoog moeten zijn in elke wedstrijd en dienen we wakker te zijn vanaf het begin en tot het uiterste te gaan.”

Recent verloor Duitsland met 2-1 van Oostenrijk en won het met amper 2-1 van Saudi-Arabië, telkens maakte de Mannschaft geen zekere indruk. “Tegen Oostenrijk hebben we veel foutjes gemaakt”, stelde Löw. “Als we dat doen, zijn we een middelmatig team en kunnen we soms verliezen van Oostenrijk. Maar als we tot in de details goed presteren, zijn we terecht één van de topfavorieten. Dan hebben we sterke punten, die elke tegenstander in moeilijkheden kunnen brengen.”

“Wat ik geleerd heb van de vorige toernooien is dat er situaties ontstaan die niet te voorzien zijn. Je moet op alles voorbereid zijn en daar met de nodige flexibiliteit mee omgaan”, zei Löw, al twaalf jaar bondscoach van Duitsland. “Maar er is geen sprake van routine, veeleer ervaring. Wat we jarenlang hebben gedaan, trachten we aan te vullen met nieuwe invloeden.”

Op het WK zijn de Duitsers ingedeeld in groep F, samen met Mexico, Zweden en Zuid-Korea.