Doel 4 levert opnieuw stroom
Foto: Photo News

Kernreactor Doel 4 is een halve dag eerder weer opgestart dan aangekondigd. De reactor lag sinds zaterdagavond stil door een technisch defect. De reactor draait wel nog niet op volle capaciteit.

De hervatte activiteit is bevestigd door Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel. De heropstart gebeurde al om 9.30 uur, terwijl er eerder was uitgegaan van 23 uur. De reden voor het stilleggen was een defect aan de vermogensregeling van de stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale.

‘Maandagochtend omstreeks 09.30 uur is Doel 4 opnieuw aan het net gekoppeld’, zegt Scheerlinck. ‘Er wordt nu een testprogramma doorlopen. Het vermogen zal geleidelijk opgebouwd worden en Doel 4 zal normaal gezien in de loop van de namiddag opnieuw op vol vermogen werken.’

Door het uitvallen van Doel 4 lagen alle reactoren in de kerncentrale van Doel plat. Doel 1 en 2 lagen stil voor een gepland onderhoud. Bij Doel 3 loopt een gepland onderhoud ernstig uit: bij de jaarlijkse controle in oktober vorig jaar werd betondegradatie vastgesteld. De werken, aan onder meer een extra dakstructuur, zijn nu wel bijna afgerond.

Het uitvallen van alle reactoren leidde niet tot problemen in de elektriciteitsbevoorrading. ‘Electrabel kan dat opvangen’, aldus Scheerlinck. In de praktijk gebeurt dat door meer stroom te importeren uit Frankrijk.

De kerncentrale van Doel vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de totale elektriciteitsproductiecapaciteit in België. De vier kernreactoren, die in gebruik genomen werden in de periode 1975-1985, hebben een totaal vermogen van 2.905 MW. Doel 4 is de grootste met een vermogen van 1.039 MW.