Parijse bistro wil werelderfgoed worden
De Parijse bistro: laafplaats voor kunstenaars, inwoners en dorstige toeristen. Foto: Tibor Bognar

De Parijse terrasuitbaters vragen Unesco-bescherming aan. De bistrocultuur in de Franse hoofdstad staat onder druk.

In de loop van de jaren zijn de typische Parijse bistro’s en caféterrassen een laafplaats geweest voor filosofen, schilders, schrijvers en talloze dorstige toeristen. Die traditie komt nu onder druk te staan, vreest een associatie van bistro-eigenaars. Daarom lanceerden zij een campagne om Unesco-werelderfgoedstatus te verlenen aan de terrascultuur van de Franse hoofdstad.

‘Bistro’s en cafés brengen mensen en culturen samen: het zijn intellectuele en artistieke smeltkroezen’, betoogde actieleider Alain Fontaine bij het persagentschap AFP. De bistro’s dragen als argument ook hun rol aan in de nasleep van de terroristische aanslagen van november 2015. ‘Parijzenaars troepten toen samen op de terrassen: dat toont dat het plekken zijn die de vrijheid en de kunst van het leven vieren.’

Huurprijzen

De campagne komt er op een moment dat de bistrocultuur onder druk staat. 2.000 van de 14.000 Parijse restaurants zijn nu bistro’s, goed voor 14 procent. Twintig jaar geleden was dat percentage nog het dubbele.

Fontaine wijt die daling aan de stijgende huurprijzen in de Franse hoofdstad en de toenemende concurrentie van internationale horecaketens.

‘De laatste tien jaar verloren we terrein aan sandwichverkopers, fastfoodketens en exotische restaurants. Bovendien is er een opvolgingsprobleem: weinig kinderen willen de bistro’s van hun ouders overnemen. Een status als werelderfgoed zou kunnen helpen om die cultuur te bewaren.’

Concurrentie

Het aanvraagdossier zal in september ingediend worden bij het Franse ministerie van Cultuur. De bistro’s hebben echter stevige concurrentie. Frankrijk kan slechts één keer om de twee jaar een voorstel doen bij de Unesco. Voor de huidige campagne is ook al de Franse baguette in de running, net als de bouquinistes, die van de oevers van de Seine de grootste openluchtboekhandel ter wereld maken.