Aantal camera’s op de werkvloer neemt toe
(themabeeld) Foto: Shutterstock

Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. Met de camera’s willen bedrijven volgens NSZ vooral diefstallen door het eigen personeel tegengaan.

In totaal werden er 1.129 aanvragen ingediend in 2017, zo meldt zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van de Gegevensbeschermingsautoriteit. In 2007 waren dat nog 55 aanvragen.

Op tien jaar tijd is het cameragebruik op de arbeidsplaats dus stevig toegenomen. Zulke camera’s komen er in de eerste plaats om diefstal door eigen personeelsleden tegen te gaan, stelt NSZ. ‘Diefstal door eigen personeel is goed voor 40 procent van alle diefstallen in een handelszaak. Ter vergelijking: winkeldiefstal door klanten is goed voor een aandeel van rond de 50 procent. De rest komt van diefstal door externe personen, zoals leveranciers, en van administratieve fouten.’

Schade

De zelfstandigenorganisatie noemt diefstal door eigen personeelsleden een onderschat probleem. ‘De schade is gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger dan bij een gewone winkeldiefstal door een klant, alleen al omdat personeelsleden gedurende een langere periode kunnen stelen. Een gemiddelde winkeldiefstal door klanten bedraagt rond de 100 euro, terwijl diefstal door een medewerker gemiddeld goed is voor zo’n 1300 euro.’

Maar wat met de privacy van de werknemer?

Zomaar wat camera’s ophangen op de werkvloer mag niet. Het gebruik van camera’s en opnameapparatuur is aan regels onderworpen om misbruik te vermijden. Bedrijven moeten bij het plaatsen rekening houden met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) waarin duidelijk aangegeven wordt wat mag en niet mag. Ook moeten alle werknemers ruim op voorhand ingelicht worden over de plaatsing van de camera’s.