Merkel: ‘Terugtrekking via tweet is beetje deprimerend’
Foto: EPA-EFE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is teleurgesteld dat Donald Trump plots zijn steun introk voor een gezamenlijke verklaring van de G7-top. Dat deed hij via Twitter.

Eerst zei Trump dat de G7-top een ‘geweldig succes’ was. Even later, na een persconferentie van de Canadese premier Justin Trudeau, trok hij onverwacht zijn steun voor de slotverklaring in.

In de verklaring engageerden de landen van de G7 zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken en ‘te blijven strijden tegen het protectionisme’.

‘De terugtrekking via tweet was natuurlijk ontnuchterend en een beetje deprimerend’, zei bondskanselier Angela Merkel in een interview met de Duitse tv-zender ARD.

Tegenmaatregelen

De top betekent niet het einde van het trans-Atlantische partnerschap tussen Europa en de VS, verklaarde Merkel. Maar ze herhaalt dat Europa niet langer kan steunen op zijn Amerikaanse bondgenoot en zijn lot in eigen handen moet nemen.

‘We gaan ons niet steeds opnieuw laten afzetten’, zei ze strijdvaardig. ‘In de plaats daarvan gaan we ook handelen.’

Net zoals Canada gaat Europa tegenmaatregelen nemen tegen de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium. Of Merkel bezorgd is dat Trump dan opnieuw tegenmaatregelen gaat nemen, deze keer op auto’s? ‘Eerst zullen we proberen dat te voorkomen. En daarna hopen we dat de EU opnieuw met dezelfde eenheid zal reageren.’

Voordat Trump de slotverklaring opblies, had de Franse president nog gezegd dat Trump ‘gebotst was op een verenigd front, een positie waarmee de Amerikanen geen ervaring hebben’.

Canada

De VS leggen de schuld voor het debacle duidelijk bij Trudeau. ‘Er is een speciale plaats in de hel voor elke buitenlandse leider die te kwader trouw diplomatie voert met president Donald J Trump en hem daarna probeert een mes in de rug te steken op de weg naar buiten’, zei Peter Navarro, handelsadviseur van Trump aan Fox News.