Italiaanse minister wil havens sluiten voor hulporganisaties
Matteo Salvini Foto: AP

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de extreemrechtse Lega, Matteo Salvini, wil organisaties die bootvluchtelingen helpen verbieden om nog aan te meren in Italiaanse havens. Een eerste boot zou al bericht gekregen hebben het land niet meer binnen te mogen.

‘Geen van deze handlangers van mensensmokkelaars mag nog aanmeren in een Italiaanse haven’, aldus Salvini zaterdagavond tijdens een bijeenkomst in het Noord-Italiaanse Vicenza. Vandaag herhaalde hij zijn pleidooi onder het motto ‘sluit de havens’.

Volgens Italiaanse media kreeg een eerste boot al geen toestemming meer om in Italië aan te meren. De Aquarius met 629 migranten aan boord zou naar het Maltese Valletta zijn doorverwezen. Malta zegt echter niets met de actie te maken te hebben en wimpelt het verzoek af. Volgens de ngo SOS Méditerranée bevinden zich aan boord van het schip onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.

De beslissing komt er nadat Malta eerder deze week geweigerd zou hebben bijstand te verlenen aan een Duits schip met 119 migranten aan boord. Maar Malta ontkent dat dit het geval is. De boot moest in elk geval in Sicilië aanmeren. 

Of de weigering van de Aquarius een alleenstaand geval of net een precedent is, is nog niet helemaal duidelijk. Salvini heeft in principe geen zeggenschap over het havenbeleid.

Libië

De voorbije maanden heeft de kersverse vicepremier Salvini ngo’s al vaker beschuldigd van medeplichtigheid met de mensensmokkelaars. Ook de andere Italiaanse vicepremier, Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging, uitte al kritiek op de ngo’s, maar hij was gematigder in zijn taalgebruik.

Sinds Italië en Libië vorige zomer een controversieel akkoord sloten, is het aantal aankomsten van vluchtelingen in Italië gedaald met 75 procent. Sinds begin dit jaar zijn 13.500 mensen in Italië aangekomen.

Dinsdag ontmoet Salvini zijn Europese collega’s in Luxemburg. Bovenaan de agenda van de vergadering staat de bespreking van de Dublin-regels.

Verkiezingen

Amper enkele dagen nadat hij tot de nieuwe Italiaanse regering toetrad, zit Lega-boegbeeld Salvini alweer in campagnemodus. Later deze maand houdt Italië gemeenteraadsverkiezingen.

Salvini kondigde op de bijeenkomst van zaterdag ook aan dat hij zo snel als mogelijk wil afraken van migranten zonder verblijfsvergunning. ‘Het mooie leven van illegalen is voorbij, ze zullen hun koffers mogen pakken’, klonk het uit de mond van de Italiaanse vicepremier.