Israëlisch leger doodt vier Palestijnen bij nieuwe protesten
Foto: EPA-EFE

Israëlische soldaten hebben vrijdag tijdens nieuwe protesten aan de Gazastrook vier Palestijnen doodgeschoten.

Naast de vier doden raakten ook opnieuw honderden Palestijnen gewond. Persbureau Reuters spreekt over in totaal 618 gewonden, van wie 120 door kogels.

Op vijf plekken langs het grenshek tussen de Gazastrook en Israël verzamelden zich vrijdag in totaal zo’n tienduizend demonstranten. Volgens het Israëlische leger wierpen zij stenen en granaten op Israëlisch grondgebied, staken ze autobanden in brand en lieten ze brandende vliegers op. Volgens het Israëlische leger beschoten twee Palestijnse militanten ook een grenspost.

Het Israëlische leger zette daarop traangas in, en schoot met scherp. Emmanuel Nahshon, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, omschreef de opstandelingen op Twitter als de ‘Hamas Jugend’, een overduidelijke toespeling op de Hitlerjugend.

Recht op terugkeer

De Gazanen demonstreren sinds eind maart tegen de verjaging van honderdduizenden Palestijnen in de nasleep van de oprichting van de Israëlische staat in 1948, en eisen het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen.

Sinds de demonstraties begonnen, vielen al meer dan 120 slachtoffers. De bloedigste dag was 14 mei, toen er 62 doden vielen. Israël houdt vol dat Hamas verantwoordelijk is voor die slachtoffers, omdat de radicale beweging de protesten zou blijven aanwakkeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig