Waarom sparen we (zo weinig)?
Foto: Shutterstock.com
De meeste mensen zouden meer willen sparen. Voor concrete plannen of als appeltje voor de dorst als je met pensioen gaat. Waarom is sparen zo moeilijk en wat kun je eraan doen?
Dossier aangeboden door Rabobank.be

Het probleem
Sparen, je weet dat het nodig en nuttig is. Toch blijkt het voor de meeste mensen allesbehalve evident om consequent een deel van hun inkomen te sparen. Hoe komt dat? Financieel journaliste Frida Deceunynck legt uit: “In vergelijking met de generatie van onze ouders en grootouders zijn er tegenwoordig veel meer verleidingen om geld aan uit te geven: we kunnen vaker en verder reizen, of geweldige technologie kopen. Die technologie brengt bovendien vaak abonnementskosten met zich mee. Ook in de supermarkt is de keuze groter geworden. En wat vroeger als een prima keuken of badkamer gold, is vandaag die naam niet waard. Er zijn dus op alle vlakken veel meer kansen dan ooit tevoren om geld uit te geven, en dat gaat ten koste van sparen.”

Naast alle verleidingen die sparen minder sexy maken, is er ook nog het feit dat de rente al jaren erg laag ligt. Moeten we eigenlijk nog wel sparen? “Toch wel”, zegt Deceunynck. “Sparen is een attitude die in het leven van pas kan komen. Denk aan je minimale spaarbuffer, die je helpt om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden. Maar sparen voor een specifiek doel blijft moeilijk. De meeste mensen sparen pas als ze voor de afgrond staan. Als het echt niet meer anders kan, halen ze de buikriem aan. De mens is van nature geneigd sparen op de lange baan te schuiven.”

De oplossing
Wat vindt Deceunynck zelf de beste manier om dit uitstelgedrag tegen te gaan? “De methode die volgens mij het beste werkt, is pay yourself first. Met andere woorden: stort aan het begin van de maand geld op je spaarrekening, bij voorkeur met een automatische opdracht, en betaal dan pas je maandelijkse en dagelijkse kosten. Dat werkt in ieder geval beter dan een maand lang geld uitgeven aan etentjes en reisjes en dan wat er eventueel overschiet op de spaarrekening zetten. Want vaak zal dat dan niets zijn, of zal je nog geld van je spaar- op je zichtrekening moeten overzetten.”

Mentale barrière tussen jezelf en je spaargeld
Het is echter niet alleen door verstandig te budgetteren dat je ervoor kunt zorgen dat je niet elke maand de neiging hebt om je spaarrekening aan te spreken. Uit onderzoek van onder andere sociaalpsycholoog Sam Maglio blijkt dat een afstand scheppen tussen een persoon en zijn spaargeld helpt om beter van dit geld af te blijven. Uit een opvallend Amerikaans onderzoek bleek immers dat mensen die hun spaargeld stalden bij een spaarbank aan de andere kant van het land, betere spaarders waren dan diegenen die hun spaargeld onderbrachten bij een lokale spaarbank.

Sparen is uiteindelijk niet alleen geld opzijzetten, maar er ook voor zorgen dat je zo weinig mogelijk geld van je spaarrekening haalt. Dat kan ook door geld onder te brengen bij een bank die niet je hoofdbank is, zodat je niet met een gedachteloze beweging geld van je zicht- naar je spaarrekening kunt overzetten. Zo’n tweede bank is er idealiter ook een die geen kosten aanrekent voor het openen van de rekening en het bewaren van het geld, want dat zijn allemaal zaken die het rendement ondermijnen.
 

Meer weten? Bereken jouw spaarkracht hier en ontdek hoe je beter en krachtiger kunt sparen. Hoe? Door je bewust te zijn van de invloed die dit psychologisch inzicht kan hebben op hoe jij omgaat met geld.