De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Rusland opnieuw toegelaten wordt tot de G7.

‘Rusland zou aan de onderhandelingstafel moeten zitten’, zei Trump vrijdag in Washington voor zijn vertrek naar de bijeenkomst van de zeven belangrijkste industrielanden in Canada. Het G7-clubje bestaat uit Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. 

In 1998 werd Rusland toegelaten tot de G7, die vervolgens uitgebreid werd tot de G8. Rusland werd in 2014 echter uit het intergouvernementeel forum gezet naar aanleiding van de annexatie van de Oekraïense Krim. 

Het Kremlin reageert rustig op de uitspraken van de president. ‘Rusland is op dit moment gefocust op andere formats, die niets met de G7 te maken hebben’, aldus persagentschap Sputnik. Trump wordt wel gesteund door de Italiaanse premier Conte. Canada laat weten dat het z'n mening niet heeft veranderd over de aanwezigheid van Rusland. 

G7-top

Kort voor het begin van de G7-top van economische grootmachten was er al spanning ontstaan. De Franse president Emmanuel Macron zocht de confrontatie op met zijn evenknie in de VS na de invoerheffingen op staal en aluminium.

‘Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat. Ons maakt het evenmin wat uit om een verklaring van zes landen te ondertekenen als dat nodig zou zijn’, schreef Macron donderdag op Twitter. Hij deed dat zelfs, zeer uitzonderlijk, in het Engels.