Terugkommoment beginnende chauffeurs kost 100 euro
Foto: Christophe Van Couteren

De Vlaamse regering heeft vrijdag het terugkommoment voor de rijopleiding, een voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) definitief goedgekeurd. De test kost 120 euro, waarvan de overheid 20 euro betaalt.

Beginnende chauffeurs moeten tussen de zes en de negen maanden na het behalen van hun rijbewijs terug naar de rijschool. Concreet moeten ze vier uur aanwezig zijn om hun rijvaardigheid bij de te schaven.

Tijdens dat moment ligt de focus op de praktijk. ‘De kandidaten moeten bijvoorbeeld een noodstop uitvoeren of tonen dat ze verder kunnen rijden als ze plots worden afgeleid’, zegt Weyts. Opvallend is voorts dat de bestuurders moeten ervaren wat het betekent om dronken achter het stuur te zitten. Daar komt geen alcohol aan te pas, maar wel een bril die het vertroebelde zicht simuleert.

Zeer goedkoop

Het terugkommoment wordt verplicht voor chauffeurs die vanaf juli hun rijbewijs halen. De eerste momenten worden dus georganiseerd in januari 2019. De test kost 120 euro, waarvan 20 euro wordt betaald door de overheid. ‘Je kan dus in Vlaanderen nog steeds een rijbewijs halen voor 174 euro, dat blijft naar Europese normen zeer goedkoop’, maakt Weyts zich sterk.

Het terugkommoment is het sluitstuk van de hervorming van de Vlaamse rijopleiding. Eerder werd het theoretisch en het praktisch rijexamen al omgegooid. De bedoeling van het terugkommoment is om de oververtegenwoordiging van jonge bestuurders in de ongevalstatistieken aan te pakken.

‘We inspireren ons op voorbeelden in Finland en Oostenrijk’, zegt Weyts vrijdag. ‘Daar daalde het aantal jonge bestuurders in de statistieken met 15 tot 28 procent.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig