Michel stevent af op zomerakkoord-bis
Premier Charles Michel Foto: blg
De begroting, de beslissing over de F-16’s, het Energiepact en het dossier van de zware beroepen. Al die dossiers moet eind juli hun beslag krijgen.

Het Planbureau bracht gisteren weinig opbeurend nieuws. De economische groei zou dit jaar blijven steken op 1,6 procent, terwijl eerder werd uitgegaan van 1,8 procent. Een groei die wat terugvalt, is nooit goed voor de opmaak van de begroting.

Hoewel de regering-Michel pas op 15 oktober de begroting bij de Europese Commissie moet indienen, wil de premier tegen eind juli toch al het grote kader voor de begroting van volgend jaar klaar hebben. Hij beseft ook dat na de zomer – op een boogscheut van de gemeenteraadsverkiezingen – geen grote beslissingen meer genomen zullen worden.

Het monitoringcomité – de groep topambtenaren die de inspanning vastlegt - komt met haar rapport op 6 juli. Dat is meestal het startpunt voor de begrotingsonderhandelingen. De regering heeft voor zichzelf de lat niet hoog gelegd, maar toch zal het opnieuw geen gemakkelijke oefening worden. De N-VA heeft al laten verstaan dat wat haar betreft de inspanning wat meer mag zijn.

Nog meer kleppers op tafel

Los daarvan komen eind juli nog een paar kleppers van dossiers op de tafel. Zo wordt tegen het reces ook een beslissing over de vervanging van onze F-16’s verwacht. Daarnaast is er ook nog altijd de ambitie om het dossier van de zware beroepen af te ronden. Pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR) hoopt dat de wetteksten die het kader daarvoor vastleggen minstens tegen het reces definitief goedgekeurd geraken. Het is daarvoor nog altijd wachten op advies van de sociale partners. Als die er niet uit geraken, zal de regering het dossier naar zich toetrekken.

Energiepact en Arco

En ook aan het Energiepact – waar N-VA niet in gelooft – is nog een hoop werk. Zo moeten de regeringspartners het bijvoorbeeld nog eens geraken over de fameuze energienorm, die moet bepalen hoe snel de energieprijs mag stijgen om concurrentieel te blijven. 

Ook over Arco zal de regering ooit moeten beslissen, ook als de Europese Commissie niet over de brug komt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig