Over twee jaar geen plastic voor eenmalig gebruik meer bij Ikea
Foto: ikea

Ikea heeft zichzelf een ambitieus streven opgelegd. Tegen 2030 wil de meubelgigant alleen nog hernieuwbare en recycleerbare materialen gebruiken. Plastic voor eenmalig gebruik zou tegen half 2020 al niet meer te vinden mogen zijn in de winkels.

Met zijn goedkope meubels speelt Ikea een grote rol in onze wegwerpcultuur. Maar het Zweedse bedrijf is vastberaden om zijn ecologische impact zo klein mogelijk te maken. Onder meer door tegen het eind van volgend decennium enkel nog producten aan te bieden die worden gemaakt van hernieuwbare en recycleerbare materialen.

‘Door onze grootte en bereik kunnen we meer dan een miljard mensen inspireren om een milieuvriendelijker leven te leiden’, zegt Torbjörn Lööf, topman van Inter Ikea Holding. De aanleiding is de duurzaamheidsstrategie die de meubelgigant donderdag heeft voorgesteld. ‘Verandering is alleen mogelijk indien we allemaal samenwerken. We zijn vastberaden om hierin het voortouw te nemen en gaan met iedereen bekijken hoe het beter kan, van onze materiaalleveranciers tot onze klanten.’

Levensstijl aanpassen

‘Willen we echt circulair worden, dan moeten we ook onze klanten overtuigen om hun levensstijl aan te passen, en de gebruiksduur van onze producten verhogen’, aldus duurzaamheidsmanager Lena Pripp-Kovac. ‘Daarom moeten alle producten van bij het begin ontworpen worden met het idee dat ze hergebruikt, hersteld, doorverkocht en gerecycleerd kunnen worden.’

Ikea wil tegen augustus 2020 alvast alle plastic voor eenmalig gebruik weren uit zijn winkels en restaurants. Plastic rietjes, bekers, diepvrieszakjes enzovoort zullen uit het aanbod verdwijnen en waar mogelijk vervangen door een duurzaam alternatief, klinkt het.

Dat is ook nodig, want Europa broedt op een verbod op wegwerpproducten in plastic. Vorige week werd door de Europese Commissie een pakket maatregelen voorgesteld waarbij kunststofproducten zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, ballonnen en drankflessen worden geviseerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig