Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt de regeling tijdelijk in. Er worden voorlopig dus geen nieuwe verlengde penitentiaire verloven meer toegekend.
Geens voerde vorig jaar een nieuwe vorm van penitentiair verlof in, het zogenaamde ‘verlengd penitentiair verlof’. Gedetineerden met een celstraf van maximaal tien jaar kunnen in dat regime een week thuis en een week in de gevangenis afwisselen. Er zijn wel voorwaarden: het voorgaand verlof moet goed zijn verlopen en de gevangenen mogen niet naar het buitenland. Bepaalde gevangenen, zoals extremisten en zedendelinquenten, komen niet in aanmerking.
De regeling was bedoeld om de overbevolking van de gevangenissen aan te pakken, maar stuitte op steeds meer kritiek, onder meer van Open VLD.
Geens trekt er nu besluiten uit. Hij deelt mee dat de instructie over het verlengd penitentiair verlof met een week wordt ingetrokken. Tot na de evaluatie worden geen nieuwe verlengde penitentiaire verloven meer toegekend. Gedetineerden die voor 7 juni verlengd penitentiair verlof hebben gekregen, blijven dat behouden.
Hoewel de eerste resultaten van het systeem in de zoektocht naar werk en re-integratie met de familie positief zijn, had de minister eerder al in de Kamer laten weten dat hij openstaat voor een herziening van de regeling. Geens heeft ook de opdracht gegeven om de risico-inschatting van gedetineerden met een profiel van radicalisme of extremisme op punt te stellen. Daarom heeft hij de toekenning van een aantal uitgaansvergunningen en gewone penitentiaire verloven herroepen.
Open VLD tevreden
Carina Van Cauter (Open VLD) stelde het ‘verlengd penitentiair verlof' in het voorjaar al meermaals in vraag, onder andere toen uit cijfers bleek dat in 10 procent van de gevallen de voorwaarden niet werden gerespecteerd, soms met ernstige misdrijven tot gevolg. Zij is nu tevreden. 'Deze maatregel diende om de overbevolking in de gevangenis aan te pakken, maar houdt te veel risico's in. Dat is helaas al gebleken. Penitentiair verlof kan alleen onder strenge voorwaarden en niet wanneer er een veiligheids- of vluchtrisico is. Die lat mag nooit omlaag. Ik ben dan ook tevreden dat de maatregel tijdelijk is opgeschort, maar wij blijven bij ons standpunt dat ze helemaal op de schop moet.'