De Oezbeek Rakhmat Akilov is tot levenslang veroordeeld voor de aanslag die hij in Stockholm pleegde. Vijf mensen kwamen daarbij om.

De 40-jarige IS-aanhanger reed op 7 april 2017 met een vrachtwagen opzettelijk in op voetgangers in de bekendste winkelstraat van de Zweedse hoofdstad.

Bij de aanslag kwamen vijf mensen om, onder wie een 31-jarige Belgische vrouw uit Lembeek. Met zijn actie bracht hij volgens de aanklacht ook het leven van 150 andere mensen in gevaar.

Akilov wou naar eigen zeggen dat Zweden de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou opgeven. Hij wilde angst creëren onder de bevolking, zei zijn advocaat voor de rechtbank. Voor de aanslag bekeek Akilov IS-propaganda op het internet en chatte hij met andere IS-sympathisanten. 

De Oezbeek woont sinds 2014 in Zweden. Twee jaar later wezen de autoriteiten zijn asielaanvraag af, waarna hij voor een dreigende uitwijzing onderdook. Op het ogenblik van de aanslag verbleef Akilov illegaal in het land.

De rechtbank besliste dat de terrorist na zijn gevangenisstraf moet uitgewezen worden en later ook nooit naar Zweden mag terugkeren. In het Scandinavische land blijven tot levenslang veroordeelde gevangenen in de regel, net zoals in België, niet tot aan hun dood in de cel. Ze zitten gemiddeld 16 jaar van hun straf uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig