De Mesmaeker nieuwe topman federale politie

Marc De Mesmaeker wordt de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. Dat maakten premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens bekend. De 57-jarige De Mesmaeker volgt Catherine De Bolle op, die sinds begin mei aan de slag is als Europolbaas.

Marc De Mesmaeker zal op 15 juni de eed afleggen als nieuwe Commissaris-Generaal van de Federale Politie. Tot die tijd blijft Claude Fontaine op post als Commissaris-Generaal. 

Oud-rijkswachter De Mesmaeker, niet te verwarren met de N-VA-politicus met dezelfde naam, staat vandaag aan het hoofd van het Administratief-technisch Secretariaat (ATS) van Binnenlandse Zaken. Het ATS ondersteunt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in zijn beleid in verband met politie, openbare veiligheid en ordehandhaving. Maar dat hij nauw samenwerkt met het kabinet-Jambon betekent niet dat De Mesmaeker een politieke kleur heeft. Hij bekleedde dezelfde functie ook al in 2011 onder minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet (CDH). Eerder werkte hij ook als adviseur op het kabinet van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD).

Insiders bij de federale politie omschrijven De Mesmaeker, master in de rechten en criminoloog, als een ‘wandelend wetboek’. Hij heeft weinig of geen ervaring op het terrein, maar kent des te meer de interne werking van de federale politie. Hij wordt omschreven als een consensusfiguur die nooit zelf probeert in het zonnetje te staan maar die wél principieel is en een sterke mening heeft.

Pole position

Dat de opvolger van de naar Europol vertrekkende Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie een man zou zijn, was al eerder bekend. Bij de zeven kandidaten die zich gemeld hadden om haar op te volgen, was geen enkele vrouw. Van die zeven mannelijke kandidaten lag hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker in poleposition, vernam De Standaard al enkele weken geleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig