Cambridge Analytica ‘kapot gemaakt door journalisten die Brexit wilden tegenhouden’
Foto: AFP

De directeur van Cambridge Analytica, Alexander Nix, heeft woensdag in het Britse parlement gezegd dat hij zich het slachtoffer voelt van de ‘oneerlijke berichtgeving’ over zijn bedrijf. Dat zou kapot zijn gemaakt door ‘journalisten die alsnog de Brexit wilden tegenhouden'.

Nix verscheen woensdag voor het eerst sinds zijn bedrijf op de fles ging in het Britse parlement. Dat naar aanleiding van de onthullingen van voormalig werknemer Christopher Wylie, die in maart aan de kaak had gesteld hoe Cambridge Analytica op dubieuze wijze de gegevens van Facebookgebruikers verzamelde en aan klanten doorverkocht. Zo zou onder meer het referendum over de Brexit zijn beïnvloed.

Volgens Nix heeft klokkenluider Wylie echter vooral leugens verkocht. ‘Door zijn verzinsels is mijn bedrijf het slachtoffer geworden van een gecoördineerde aanval door de liberale media’, zei hij aan de parlementsleden.

Nix: ‘De berichten over Cambridge Analytica gingen meteen viraal, terwijl ze vol leugens stonden. De journalisten die al die berichten de wereld instuurden, waren er enkel op uit de Brexit tegen te houden, en wel door een tweede referendum af te dwingen.’

Samenzweringstheorie

‘Mocht u vandaag in mijn schoenen staan, dan zou u zich erg slecht behandeld voelen’, wierp hij de parlementsleden toe.

Nix verwierp verder nog de veronderstelling dat Cambridge Analytica een doorslaggevende rol zou hebben gespeeld in het referendum over de Brexit.

‘Het is werkelijk onthutsend vast te stellen dat die samenzweringstheorie zoveel aandacht heeft gekregen, en ons bedrijf zo’n schade heeft aangericht. Onderzoek zal in de toekomst ooit wel uitmaken dat wij helemaal niks te maken hebben gehad met dat referendum.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in