Boeing schrapt miljardenorder van Iran wegens nieuwe sancties
Foto: AFP

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing zal de vliegtuigen die de Iraanse luchtvaartmaatschappijen Iran Air en Aseman Airlines hadden besteld, niet leveren. Het order van in totaal 20 miljard dollar gaat niet door, nu de Verenigde Staten zich uit het nucleair akkoord met Iran hebben teruggetrokken.

Eind 2016 tekende Boeing een deal van 16,6 miljard dollar met Air Iran, de nationale luchtvaartmaatschappij, goed voor tachtig toestellen. Aseman Airlines wilde dertig vliegtuigen aanschaffen. De miljardendeal van Boeing was een van de grootste orders die een buitenlands bedrijf na het nucleair akkoord van 2015 kon binnenhalen in Iran.

Begin mei trok de Amerikaanse president Donald Trump zich echter terug uit het nucleaire akkoord met Iran, waardoor eerdere handelssancties tegen Teheran opnieuw van kracht worden. De koopovereenkomst tussen Boeing en de Iraanse luchtvaartmaatschappijen gaat daardoor niet langer door.

Met het nucleaire akkoord stemde Iran in met een resem maatregelen die moeten verzekeren dat het land geen kernwapens kan maken. In ruil werden de handelssancties ingetrokken.

Europese tegenmaatregelen

De Europese Commissie probeert ondertussen dat nucleaire akkoord overeind te houden door maatregelen voor te stellen die de Amerikaanse terugtrekking moeten counteren.

Zo besloot de Commissie woensdag tot een uitbreiding van het blokkadestatuut. Dat mechanisme moet Europese bedrijven die in Iran zaken willen blijven doen ertoe bewegen om de dreiging van Amerikaanse sancties te negeren, bijvoorbeeld door een schadevergoeding te voorzien voor eventuele kosten.

Daarnaast gaf de Commissie toestemming aan de Europese Investeringsbank om investeringen in Iran financieel te ondersteunen. De lidstaten en het Europees Parlement hebben twee maanden de tijd om tegen die voorstellen bezwaar aan te tekenen. Gebeurt dat niet, dan worden de maatregelen begin augustus van kracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig