Trump verleent vrouw gratie na pleidooi Kim Kardashian
Alice Marie Johnson Foto: cc

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gratie verleend aan een 63-jarige vrouw die een levenslange celstraf uitzat voor betrokkenheid bij drugshandel. Vorige week nog had realityster Kim Kardashian tijdens een ontmoeting met Trump voor haar vrijlating gepleit.

Alice Marie Johnson zit sinds 1996 in de gevangenis nadat ze werd veroordeeld voor drugshandel. Het was haar eerste overtreding, en bovendien was ze nooit betrokken geweest bij het plegen van gewelddadige feiten. Naar eigen zeggen gaf ze slechts telefonische boodschappen door. Toch gaf de rechter haar 22 jaar geleden een levenslange celstraf.

Mensenrechtenorganisaties proberen Johnson al geruime tijd vrij te krijgen. Vorige week trok Kim Kardashian naar het Witte Huis, waar ze tijdens een ontmoeting met president Trump pleitte voor de vrijlating van de vrouw. In een mededeling van het Witte Huis luidt het woensdag dat de overgrootmoeder de verantwoordelijkheid voor haar daden op zich heeft genomen en twee decennia lang een 'modelgevangene' is geweest. Zij was voor haar veroordeling ook ook nooit eerder met het gerecht in aanraking gekomen.

Johnson zou daardoor ‘op heel korte termijn’ vrij moeten komen. ‘Het beste nieuws ooit’, zo liet Kim Kardashian via Twitter al verstaan.

Het is de zesde maal sinds zijn aantreden dat president Trump gratie verleent aan een veroordeelde.