Jommeke is klaar om China te veroveren
Foto: bright media

Hele generaties zijn in Vlaanderen opgegroeid met Jommeke, het avontuurlijke jongetje en zijn papegaai. De belevenissen van Jommeke en zijn vrienden verschenen al in 71 landen, maar nu gaat hij ook de Chinese markt veroveren.

De Jommeke-strips werden al vertaald in onder meer het Frans, Italiaans en Spaans. Nu vindt uitgeverij Ballon Media dat het tijd is om de grootste lezersmarkt ter wereld te veroveren: China.

Tijdens een proefperiode van enkele maanden konden Chinese kinderen 25 verschillende Jommeke-albums uitproberen. Hun reacties waren zo goed dat de Chinese uitgeverij Bright Media op termijn alle 290 avonturen op de Chinese markt wil brengen.

‘De Chinese deal, waar we jaren aan werkten, is een bevestiging van ons geloof dat we met Vlaamse creativiteit de wereld kunnen veroveren’, zegt de ceo van Ballon Media, Alex Dragonetti. ‘Het is fantastisch dat we deze oervlaamse, mooie kijk op de dingen nu ook met een ander stukje van de wereld kunnen delen.’

Aan Chinese kant zijn ze eveneens enthousiast. ‘Toen ik het album De Luchtzwemmers aan mijn zevenjarig neefje gaf, legde hij het die dag niet meer neer’, vertelt Ciel Qiao. Zij is de rights editor van het team dat de Jommeke-strips naar het Chinees (Mandarijns) vertaalt.

‘Deze Vlaamse stripreeks verkoopt ongeveer een miljoen exemplaren per jaar’, vertelt de ceo van Bright Media in een interview aan Publishers Weekly. ‘In China willen we deze verkoopcijfers niet evenaren, we willen ze overtreffen.’

Die ambitie wordt gestaafd door de cijfers uit het proefproject. Op enkele maanden tijd werden van de 25 albums, per titel, zo’n 20.000 exemplaren verkocht. Zowat 500.000 strips gingen dus al over de toonbank. Bright Media is nu van plan om de Jommeke-strips op dezelfde manier te introduceren en te promoten in heel China. Elk jaar zullen 40 nieuwe titels losgelaten worden op het Chinese publiek.

Hoe zal Jommeke heten in het Chinees?

Jommeke spreek je in het Mandarijns, de meest gesproken taal in China, uit als Jié Mié.

Als een Chinese toerist je in het Engels iets vraagt over ‘Jeremy’ of ‘Jimmy’ is de kans dus groot dat hij of zij het geesteskind van Jef Nys bedoelt.

Jommeke is klaar om China te veroveren
Foto: rr