‘Vandeurzen investeert te weinig in deradicalisering’
Nadia Sminate Foto: ISOPIX

‘Desnoods kom ik voor uw deur kamperen.’ Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) voert de druk op Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op. Die moet hoogdringend meer investeren in deradicaliseringsambtenaren in de gevangenissen, vindt zij.

‘Dat gaat niet werken’, zegt Sminate. ‘Wat met de geradicaliseerde gevangen die niet op penitentiair verlof willen gaan en hun straf gewoon uitzitten? Die zullen de dans ontsnappen.’ Sminate is niet te spreken over het voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die verdachte geradicaliseerde gevangenen met penitentiair verlof wil dwingen om een cursus deradicalisering te volgen.

Sminate wil dat de Vlaamse regering zelf meer investeert in de deradicaliseringsprojecten voor de gevangenissen. ‘Er moeten meer deradicaliseringsambtenaren komen’, zegt de N-VA-politica.

Ergernis

Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V) die verantwoordelijk is voor het aantal deradicaliseringsambtenaren in gevangenissen verdedigt zijn én Geens' beleid. ‘Wat minister Geens voorstelt zijn begeleidende maatregelen en geradicaliseerde gevangenen theologisch begeleiden doen we al’, zegt hij.

De defensieve houding van Vandeurzen ergerde Sminate. ‘U geeft enkel een opsomming van wat al gebeurt, maar mag ik u eraan herinneren dat het niet volstaat. De gevangenisdirectie trekt aan de alarmbel. Kortom, uw beleid en dat van minister Geens zijn twee druppels op een hete plaat.’

Voorstel Somers

Vlaams Fractieleider van Open VLD Bart Somers deelt de bezorgdheid van Sminate. ‘We mogen het probleem niet onderschatten’, zegt Somers. Hij pleit voor een strategische aanpak. ‘De veiligheidsdiensten moeten één jaar op voorhand weten als er verdachte geradicaliseerde gedetineerden dreigen vrij te komen. Zo kunnen onze veiligheidsdiensten zich beter voorbereiden en kunnen we  aanslagen als die van Luik voorkomen. Daarnaast heeft collega Sminate gelijk. Er moeten meer deradicaliseringsambtenaren  komen’, zegt Somers.

Ook andere partijen dringen aan op meer investeringen in deradicalisering. Minister Vandeurzen zegt dat hij al bekijkt hoe hij de capaciteit van deradicaliseringsambtenaren kan vergroten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig