Gevangenisvriend van Benjamin Herman dreigde met nieuwe aanslagen
Politie in Luik na de aanslag op 29 mei Foto: Photo News

Fouad B., de man die ervan verdacht wordt in de gevangenis een rol te hebben gespeeld bij de radicalisering van Benjamin Herman, is woensdag door de speciale interventie-eenheden opgepakt. Dinsdag had hij in een gesprek met een journalist van De Morgen met nieuwe aanslagen gedreigd.

Fouad B. werd woensdagmiddag gearresteerd in Ensival, een deelgemeente van Verviers. Volgens het federaal parket werd B. opgespoord omdat hij de voorwaarden had geschonden die de raadkamer had opgelegd nadat hij uit voorhechtenis was vrijgelaten. Dat gebeurde op 22 mei.

Dinsdag had B. tijdens een gesprek met een journalist van De Morgen gedreigd met nieuwe aanslagen. 'Hier in Luik gaan er nog aanslagen gebeuren', zou hij tijdens het interview hebben gezegd.

'Het kan me niet schelen als ik in de gevangenis beland door dit te zeggen, maar er gaat iets gebeuren. Of ik dat denk? Ik weet het. Vanavond. De soldaten van Islamitische Staat komen eraan', voegde hij daar nog aan toe.

Onder invloed

De Morgen meldt dat B. tijdens het gesprek duidelijk onder invloed verkeerde. Niettemin besloot de journalist na het gesprek de politie in te lichten. Die besloot daarop de man in te rekenen. Bij die arrestatie raakte een politieman gewond door per ongeluk in zijn eigen been te schieten toen hij zijn wagen verliet.

Fouad B., die vaker is veroordeeld voor diefstal en geweldpleging, maakt deel uit van een groep van een 25-tal personen uit Verviers die als geradicaliseerd te boek staan. Zijn naam staat ook op de lijst van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (Ocad) met IS-strijders en IS-rekruteerders.

Onderzocht wordt nu in hoeverre hij een rol gespeeld heeft bij het radicaliseren van Benjamin Herman, toen die in de gevangenis verbleef. Herman pleegde op 29 mei een aanslag in Luik waarbij drie mensen om het leven kwamen. In de gevangenis trok hij op met moslimextremisten. Maar in geen van de vier rapporten waarin zijn naam valt, waarvan een rapport heel specifiek over Fouad B. gaat, wordt Herman zelf een extremist genoemd.