België helpt 500 miljoen euro te vinden voor vrouwenrechten
Dinsdag werd #sheisequal gelanceerd, in aanwezigheid van Alexander De Croo (Open VLD) en ambassadrice Goedele Liekens. Foto: Photo News

De internationale campagne #sheisequal is dinsdag mee gelanceerd door vicepremier Alexander De Croo. Bedoeling is om 500 miljoen euro in te zamelen om het leven van 20 miljoen meisjes en vrouwen te verbeteren. De lancering past in de Europese Ontwikkelingsdagen die dinsdag en woensdag plaatsvinden in Brussel.

Global Citizen, een internationale ngo, voert de campagne met steun van België en Luxemburg, de Bill & Melinda Gates Foundation en Procter & Gamble. De campagne zal zes maanden lopen, en wordt in december afgesloten in Johannesburg met een benefietconcert.

Toen Amerikaans president Donald Trump al aan het begin van zijn ambtstermijn aankondigde dat hij alle financiële steun stopzette aan buitenlandse organisaties die zich in het zuiden inzetten voor veilige abortus, voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning, zette De Croo samen met zijn toenmalige Nederlandse collega Lilianne Ploumen zette De Croo al zijn schouders onder ‘She Decides’, een beweging die inzet op meer middelen voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen. Tot vandaag werd al meer dan 450 miljoen euro opgehaald.

‘Focus verbreden’

De Croo zegt nu dat hij op die aanpak wil verderbouwen, en tegelijk de focus verbreden. ‘We gaan nu ook inzetten op de economische empowerment van vrouwen, het aanpakken van genderdiscriminatie in de wet en het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor meisjes, ‘ aldus de vicepremier. Hij beloofde nog eens 3 miljoen euro.

De al toegezegde Belgische steun gaat naar een gezamenlijk programma van het VN-bevolkingsfonds UNFPA en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, en naar UNFPA Supplies. Het gezamenlijk programma is actief op het thema kindhuwelijken in onder meer Burkina Faso, Niger en Oeganda. UNFPA Supplies is de grootste verdeler van voorbehoedsmiddelen wereldwijd, en zal met de Belgische steun contraceptiva kunnen aankopen en verspreiden.