Sekswerkers Brussel Noord staken woensdag
Foto: Dieter Telemans
Het wordt woensdag een dag zonder rode lampen in de vitrines in het Brusselse Noordkwartier. De sekswerkers staken uit solidariteit met een collega die maandagnacht doodgestoken werd in Schaarbeek.

In de Linnéstraat in Schaarbeek werd maandagnacht het levenloze lichaam aangetroffen van een prostituee. Volgens verschillende bronnen was de vrouw met messteken om het leven gebracht. Het parket opende een gerechtelijk onderzoek, dat gevoerd wordt door de federale gerechtelijke politie.

‘De collega’s van het slachtoffer zijn in shock en boos na deze vreselijke daad’, meldt de Union des travailleuses et travailleurs du sexe organisés pour l’indépendance (Utopsi), de vereniging die de belangen van de sekswerkers verdedigt. ‘De sekswerkers van het Noordkwartier hebben het gevoel dat ze kampen met een steeds grotere onveiligheid omdat ze van Afrikaanse oorsprong zijn, net zoals het slachtoffer was. Ze vinden dat ze niet voldoende beschermd worden door de overheden, en dan vooral door de gemeente Sint-Joost-ten-Node.’

Uitermate zeldzaam

Volgens Utopsi is een staking bij sekswerkers een uitermate zeldzame gebeurtenis, onder meer omdat het een zeer individualistische sector is. De vereniging vraagt aan alle sekswerkers van het Noordkwartier en daarbuiten om het werk neer te leggen, als ze zich dat kunnen permitteren, of om aan hun klanten uit te leggen waarom ze zo aangedaan zijn. In de komende dagen zal Utopsi ook deelnemen aan overleg met de verschillende overheden over de onveiligheid in het Noordkwartier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in