Gent verkozen tot Fietsstad 2018
Foto: Jimmy Kets

Op het Fietscongres van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) is Gent uitgeroepen tot Fietsstad 2018. Deinze en Bonheiden mogen zich Fietsgemeente 2018 noemen, respectievelijk in de categorie tussen 20.000 en 50.000 inwoners en minder dan 20.000 inwoners.

De drie laureaten werden door een vakjury gekozen uit in totaal 35 kandidaten, die hun concrete realisaties en toekomstplannen op het vlak van fietsbeleid mochten toelichten. Er vond ook een terreinonderzoek plaats door een gespecialiseerd studiebureau.

Gent mag zich Fietsstad 2018 noemen, omdat het nieuwe circulatieplan er voor een duidelijke daling in het aantal fietsongevallen heeft gezorgd, de stad inzet op kwalitatieve fietsinfrastructuur en de mogelijkheden voor fietsparkeren uitgebreid zijn. Bevoegd schepen Filip Watteeuw reageert zeer opgetogen. Hij heeft het over ‘een belangrijk signaal om ons beleid verder te zetten’.

Publieksprijs

‘Maar minstens zo belangrijk vind ik de publiekprijs waarmee de Gentenaars zelf hebben aangegeven dat ze blij zijn’, aldus nog Watteeuw, want zowel Gent als Deinze sleepte die in de wacht. In de categorie minder dan 20.000 inwoners ging de publieksprijs naar Duffel.

De juryprijs ging naar Deinze omdat de gemeente ‘dé pionier op het vlak van fietsdiensten is’ en het schepencollege het goede voorbeeld geeft door hun voorbehouden parkeerplaatsen onder het stadhuis alleen te gebruiken voor fietsen en door een ‘fietscafé’ te installeren op de benedenverdieping van datzelfde stadhuis.

‘Op je kont zitten’

Derde laureaat Bonheiden is tot slot een gemeentedekkend netwerk van fietsstraten aan het uitbouwen en voert promocampagnes met slogans als ‘Fietsen is ook maar op je kont zitten’. Het gemeentebestuur zette volgens de jury een duidelijke koerswijziging in inzake verkeersbeleid tijdens deze legislatuur.

De drie winnaars krijgen een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen. ‘De Vlaamse overheid is de bondgenoot van elke stad of gemeente die wil investeren in de fiets’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Het thema fietsen moet vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de politieke agenda van élke Vlaamse gemeente staan.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig