Rajoy niet langer leider van Partido Popular
Foto: AFP

De Spaanse ex-premier Mariano Rajoy stapt op als leider van de conservatieve Partido Popular. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd. Rajoy werd vrijdag al door het parlement tot ontslag gedwongen nadat tegen hem een motie van wantrouwen werd ingediend.

‘Het moment is gekomen om een punt te zetten achter deze etappe. De Partido Popular moet blijven vooruitgaan en zijn verhaal in dienst van de Spanjaarden verder opbouwen, en dat onder leiding van een andere persoon’, aldus de 63-jarige Rajoy tijdens een bijeenkomst van partijleiders van de PP. ‘Dit is het beste voor de PP, voor Spanje en voor mezelf.’

Rajoy was sinds 2004 leider van de Partido Popular, en was van 2011 tot 2018 premier van Spanje. Zijn opvolger zal verkozen worden tijdens een bijzonder partijcongres.

Als premier werd Rajoy opgevolgd door de socialist Pedro Sanchez. De ex-premier verklaarde dat de nieuwe regering ‘zeer zwak’ en ‘slecht’ begonnen is aan haar termijn, en dat ze geen politieke stabiliteit kan garanderen.

De PSOE van Sanchez beschikt over 84 van de 350 zetels in het Spaans parlement, terwijl de Partido Popular er 134 heeft. De motie van wantrouwen werd enkel gestemd na moeilijke onderhandelingen tussen de verschillende oppositiepartijen, waaronder de Baskische separatistische PNV, die blijft streven naar onafhankelijkheid.