De Belgische modeontwerper Raf Simons heeft voor het tweede jaar op rij een CFDA Award gewonnen, de zogenaamde ‘Oscars van de mode’.

De Council of Fashion Designers of America heeft in New York opnieuw de ‘Oscars van de mode’ uitgereikt. Raf Simons, aan het hoofd van het Amerikaanse modehuis Calvin Klein, heeft voor het tweede jaar op rij de award voor ‘beste ontwerper’ in de categorie vrouwenmode gewonnen. Simons bracht Naomi Campbell mee als date naar de uitreiking, die op haar beurt de ‘Fashion Icon Award’ kreeg.

Sinds Raf Simons werd aangeduid als creatief directeur van Calvin Klein, wordt hij door de Amerikaanse modewereld op handen gedragen. Na amper twee collecties vond de Council of Fashion Designers of America (CFDA) het vorig jaar al tijd om hem met een dubbele prijs te belonen: Simons kaapte de award weg voor beste ­designer van het jaar, voor zowel heren- als damesmode.

Simons is er dit jaar niet in geslaagd om dat trucje nog eens over te doen. De Belgische ontwerper was immers opnieuw in beide categorieën genomineerd. De award voor beste ontwerper voor herenmode gaat dit jaar naar het streetwearlabel Supreme.

Niet de enige Belg

Simons was niet de enige Belgische modetrots van de avond: de ‘Swarovski Award for Positive Change’ werd toegekend aan Diane von Furstenberg, die in België geboren werd en opgroeide, maar al jaren in New York woont en werkt.

Voor het eerst reikte de Amerikaanse raad van ontwerpers ook een ’Influencer Award’ uit, die Kim Kardashian mocht komen ophalen. ‘Ik ben vereerd, maar ook in shock dat ik een mode-award win terwijl ik toch meestal gewoon naakt ben’, zei ze in haar speech.

De ‘CFDA Awards’ zijn de belangrijkste modeprijzen in de Verenigde Staten.

Dit is de lijst met alle winnaars

Womenswear Designer of the Year: Raf Simons voor Calvin Klein

Menswear Designer of the Year: Supreme

Accessory Designer of the Year: Ashley and Mary Kate Olsen voor The Row

Swarovski Award for Emerging Talent: Sander Lak voor Sies Marjan

Swarovski Award for Positive Change: Diane von Furstenberg

CFDA’s Members Salute: Ralph Lauren

Geoffrey Beene Lifetime Achievement Award: Narciso Rodriguez

Founder’s Award: Carolina Herrera

International Award: Donatella Versace for Versace

Fashion Icon Award: Naomi Campbell

Influencer Award: Kim Kardashian West