Van Las Vegas naar LA voor drie dollar
Foto: rr

De gifgroene bussen van de Duitse firma Flixbus zullen binnenkort ook in de Verenigde Staten te zien zijn. Flixbus wil tegen eind 2018 dagelijks 1.000 verbindingen tot stand brengen.

Flixbus, het bedrijf dat busreizen opnieuw hip wil maken, start vijf jaar na de eerste FlixBussen in Europa met lijnen in de Veringde Staten. Er zullen directe verbindingen zijn tussen 21 Amerikaanse steden, zoals Los Angeles, Las Vegas, San Diego of Phoenix. ‘Voorlopig hebben we enkel plannen aan de Westkust’, zegt Rosa Donat, de woordvoerster van Flixbus.

Een ticketje Las Vegas - Los Angeles is al mogelijk vanaf 2 dollar 99 cent. ‘Er is heel wat concurrentie op de Amerikaanse markt, maar het concept van Flixbus - dat zelf geen bussen heeft - is ook daar nieuw.’

Dit weekend vonden de eerste ritten plaats. 'Vooral het traject LA – Las Vegas is heel populair', zegt Donat. 'Tussen Las Vegas en LA rijden we tot negen keer per dag en tussen Tucson en Phoenix tot zeven keer per dag.'

Nieuw perspectief

‘Ons bedrijfsmodel heeft het imago van bussen in Europa veranderd. We zijn verheugd om nu ook mensen in de VS dit nieuw perspectief op busreizen aan te bieden’, zegt ceo van FlixMobility André Schwämmlein.

Tijdens de eerste fase van de start in de VS worden 180 Flixbus-verbindingen door zes regionale busbedrijven aangeboden. Flixbus werkt voor het Amerikaanse avontuur samen met het Nederlandse busbedrijf Nieuwland. Dat bedrijf richtte onlangs een Amerikaanse onderneming op.

Uitbreiding Europa

Ook in Europa duiken de groene bussen vaker op: het bedrijf wil dagelijks tot 350.000 verbindingen voorzien, dertig procent meer dan in 2017. Eind april werd de frequentie van het luchthavenvervoer naar Schiphol en Brussel Airport verhoogd.

Flixbus doet een frisse wind waaien in de markt voor lange busreizen. Toch bezit het geen enkele bus. Partnerbedrijven leveren de voertuigen en ­chauffeurs, Flixbus regelt de klanten. De Duitse firma heeft het in vijf jaar tijd klaargespeeld om zonder één eigen bus op de weg en zonder één chauffeur in dienst, ruim negentig procent van de thuismarkt te veroveren.

De gifgroene bussen zijn niet alleen op Duitse snelwegen te zien, ze rijden in 27 Europese landen, waaronder ook België.