Wat zijn 1 miljoen voetbalfans (waarvan 181.000 vrouwen) waard?
Foto: Photo News

Een studie van Deloitte brengt de impact van het Belgisch profvoetbal op onze economie in kaart. Sociaal is die impact groot, maar economisch eerder beperkt.

Een kleine 700 miljoen euro en 3.239 jobs. Dat is volgens Deloitte de toegevoegde waarde van ons profvoetbal aan de Belgische economie tijdens het voorbije voetbalseizoen. Daarvan werd zo’n 300 miljoen euro rechtstreeks gegenereerd via honoraria, lonen en diverse clubinkomsten gaande van wedstrijdtickets en tv-rechten tot prijzengeld, merchandising, sponsoring en advertentie-inkomsten.

Houtindustrie

Dat is volgens Deloitte economisch vergelijkbaar met bijvoorbeeld de houtindustrie of een internationaal Bel20-bedrijf als Kinepolis. Niet slecht dus, maar ook niet echt indrukwekkend. Ook al doen de Belgische clubs het vooral op het vlak van sponsoring en transferrechten opvallend beter dan andere vergelijkbare landen zoals Portugal of Nederland. Want ondanks het feit dat de transferinkomsten de voorbije 5 jaar verviervoudigden, hebben heel wat Belgische profclubs het moeilijk om te overleven.

De sociale impact van het profvoetbal in België is daarentegen wél zeer groot. Volgens Deloitte hebben de profclubs in België ruim 1 miljoen geregistreerde fans in ons land, waarvan liefst 181.000 vrouwen.

Toenemende kritiek

In 2017/18 woonden in totaal 3,4 miljoen toeschouwers de wedstrijden van de Belgische eerste klasse A bij. Dat zijn er 200.000 meer dan het seizoen daarvoor. Tel daarbij de 11.000 geregistreerde jeugdspelers en de 298 sociale projecten die vorig seizoen werden gelanceerd (waaraan 55.000 mensen deelnamen) en het totaalplaatje oogt op dat vlak best indrukwekkend.

Voor de volledigheid moet er wel bijgevoegd worden dat Deloitte de studie maakte in opdracht van de Pro League, die zich daarmee wellicht wil wapenen tegen de toenemende kritiek over de hoge kosten voor de veiligheid in en rond de voetbalstadions. En tegen de kritiek dat het profvoetbal in ons land ook van een aantal belangrijke fiscale voordelen kan genieten.

63 miljoen euro vennootschapsbelastingen

Al betekent dat volgens de studie zeker niet dat er door de Belgische profvoetbalclubs geen belasting wordt betaald. Het Belgische profvoetbal leverde een rechtstreekse bijdrage van 63 miljoen euro aan de Belgische schatkist via vennootschapsbelastingen, bedrijfsvoorheffing, sociale bijdragen en btw. Daarbovenop genereerden de Pro League-clubs volgens Deloitte nog eens 95 miljoen euro aan btw over hun volledige toeleveringsketen.