Jordaanse premier stapt op na aanhoudende betogingen
Het lijkt erop dat de Jorndaanse premier zal moeten opstappen on druk van het aanhoudend protest. Foto: EPA-EFE
De Jordaanse premier Hani Mulki heeft zijn ontslag ingediend, na hevig protest tegen zijn economisch beleid. Daarmee gaat hij in op de vraag van koning Abdullah, die eerder vandaag tijdens een onderhoud had aangedrongen op het ontslag.

Dat meldt een website die verbonden is aan het Jordaanse leger, en het nieuws wordt ook bevestigd door een anonieme regeringsbron. 

De onrust draait rond de belastingverhogingen die door het IMF opgelegd worden. Mulki werd in mei 2016 aangesteld. Zijn voornaamste taak bestond erin de economie en het ondernemingsklimaat te doen heropleven, want de burgeroorlog in Syrië had ook gevolgen voor buurland Jordanië.

Begin dit jaar werd een belastingverhoging ingevoerd en werden de subsidies voor brood, belangrijk voor de armsten, afgeschaft. Deze beslissingen deden Mulki’s populariteit sterk dalen.

Zondag trokken duizenden Jordaniërs de straat op in hoofdstad Amman en andere grote steden. Ook vorige woensdag werd er betoogd. Mulki zei eind vorige week dat het aan het parlement is om een wet te schrappen die de personen- en vennootschapsbelasting doet stijgen. Het protest breidde daardoor zaterdag nog verder uit. ‘Door de regering zijn we nu blut’, riepen de betogers.

Bij de betogingen werden de afgelopen dagen zestig mensen opgepakt. Volgens de directeur van Openbare Veiligheid, majoor-generaal Fadel al-Hamoud, werden ze opgepakt omdat ze betrokken waren bij rellen. Bij de protesten raakten goed 45 politieagenten gewond.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig