Rechterhand Macron beschuldigd van corruptie
Alexis Kohler staat als secretaris-generaal van het Elysée heel dicht bij president Macron Foto: AFP

Alexis Kohler, een vertrouweling van de Franse president Macron, riskeert een het middelpunt te worden van een gerechtelijk onderzoek. Dat stelt de advocaat van anti-corruptieorganisatie Anticor, die naar het parket is gestapt met een klacht wegens passieve corruptie en aanwending van invloed.

De aanklacht komt er na onthullingen door nieuwssite Médiapart over de familiebanden en dichte professionele banden tussen Kohler en de Italiaans-Zwitserse reder MSC. De feiten waarvan hij beschuldigd is dateren wel nog van voor Kohler zijn huidige functie als secretaris-generaal op het Elysée bekleedde.

Als belangrijke klant speelde MSC een essentiële rol in de gesprekken over de toekomst van de scheepswerf van Saint-Nazaire. De Franse staat is voor een derde eigenaar van die scheepswerf. Kohler zetelde namens Frankrijk in de raad van bestuur van de werf.

Anticor verwijt Kohler nu dat hij aanvaard heeft als vertegenwoordiger van de staat te zetelen in de raad van bestuur van de scheepswerf van 2010 tot 2012. Hij moest echter weten dat er een belangenconflict bestaat, omdat MSC opgericht en geleid wordt door een neef van zijn moeder.

Het is nu het parket dat moet beslissen of er een onderzoek wordt geopend.