Franse oud-minister Guéant ondervraagd in zaak ‘Kazachgate’
Foto: AFP

Claude Guéant (72), secretaris-generaal van het Elysée onder president Nicolas Sarkozy en nadien onder diezelfde president minister van Binnenlandse Zaken, is volgens de Franse krant Journal du Dimanche ondervraagd in het kader van het onderzoek naar ‘Kazachgate’.

Volgens de krant werd Guéant afgelopen week aangehouden en ondervraagd over zijn rol in ‘Kazachgate’. Na afloop van de ondervraging door het Centraal bureau voor de strijd tegen corruptie en financiële en fiscale inbreuken (OCLCIFF) mocht hij weer naar huis. De onderzoeksrechter kan hem later wel nog altijd oproepen om hem in staat van beschuldiging te stellen.

Een vroegere raadgever van Sarkozy, Jean-François Étienne des Rosaies, en oud-senator Aymeri de Montesquiou zijn intussen al in beschuldiging gesteld in het dossier. De speurders in Frankrijk proberen na te gaan welke banden deze twee hadden met Guéant tijdens die periode. Die laatste heeft elke onregelmatigheid steeds betwist.

Patokh Chodiev

Het onderzoek rond ‘Kazachgate’ dankt zijn naam aan de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev, die in 2011 als allereerste de nieuwe Belgische afkoopwet gebruikte om zijn gerechterlijke vervolging te doen verdwijnen. Die wet over de verruimde minnelijke schikking was ongewoon snel door het parlement gejaagd.

Toen Guéant in mei vorig jaar voor de ‘Kazachgate’-commissie verscheen, gaf hij tot verbazing van verschillende commissieleden toe dat het regelen van de problemen van Chodiev en zijn kompanen in 2010 inderdaad een staatszaak was voor Frankrijk. Een van de advocaten die toen voor de Fransen werkten, was senator Armand De Decker (MR). Toen die laatste officieel verdacht werd van ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ in ‘Kazachgate’, stapte hij uit zijn partij.