Crombez: ‘Zullen alles over F-16’s naar buiten brengen’
John Crombez Foto: Jimmy Kets
De informatie in de mails die SP.A gebruikte om aan te tonen dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) al beslist heeft over de aankoop van de nieuwe F-35’s, is wel degelijk correct. Dat stelde voorzitter John Crombez op Radio 1, nadat legerbronnen in De Morgen stelden dat de mails waarschijnlijk vals zijn.

De twee mails die SP.A-voorzitter John Crombez afgelopen woensdag in de openbaarheid bracht om aan te tonen dat de hele vervangingsprocedure voor de F-16’s een ‘groot rookgordijn’ is, zijn niet koosjer. Dat zeggen zes anonieme legerbronnen in De Morgen. Ze verwijzen daarbij onder andere naar het taalgebruik in de mails, die als onderwerp ‘CONFIDENTIEEL’ meekregen, waar in het leger ‘CONFIDENTIAL’ gebruikt wordt.

‘Van negen van de elf documenten over de vervanging van de F-16’s waar we de hand op konden leggen, hebben  we de authenticiteit kunnen checken’, verdedigde Crombez zich zaterdagochtend in De Ochtend op Radio 1. ‘Van deze twee mails konden we dat niet, maar we hebben wel bronnen kunnen raadplegen om te checken dat de informatie die in die mails staat, de minister heeft bereikt.’

Woensdag wilde Crombez niet antwoorden op de vraag van De Standaard wie de afzenders van die mails waren. Hij zwaaide wel met een enveloppe waarin hij de mails naar eigen zeggen gekregen had. SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen verklaarde de volgende dag dat ze afkomstig waren van een ‘topmilitair’.

‘Ik ben zeer zeker van mijn stuk’, aldus Crombez over de informatie in de mails. Hij gelooft niet dat die hem opgestuurd zouden zijn om de geloofwaardigheid van SP.A te schaden. ‘Dat lijkt mij voer voor romans. Maar zelfs als dat zo zou zijn, laat ons dat de authenticiteit van die documenten dan in het parlement bespreken. Maar dat blokkeert de meerderheid.’

‘We zullen alles naar buiten brengen’, beloofde de SP.A-voorzitter tot slot. ‘Dan kan iedereen zien wat hebben en wat we gecheckt hebben.