Bart De Wever: ‘Mensen mogen niet vrijkomen wanneer de risico’s te groot zijn’
De gevangenis van March-en-Famenne Foto: Photo News

Bart De Wever, NV-A-voorzitter, vindt dat terroristen en zwaar geradicaliseerden in de gevangenis niet mogen vrijkomen zolang er een dreiging is. Hij reageert daarmee op het nieuws van De Standaard, dat dit jaar 28 geradicaliseerde veroordeelden vrijkomen.

Benjamin Herman maakte dinsdag gebruik van 36-uur penitentiair verlof om in Luik een moordpartij aan te richten. Over de kortstondige vrijlating van Herman die verkeerd uitdraaide en zijn radicalisering, woedt nu een hevige discussie.

‘Zelfs wanneer de strafrechtelijke straf uitgezeten is, moeten mensen niet zomaar kunnen vrijkomen wanneer de risico’s te groot zijn’, zegt De Wever aan VRT NWS. De Wever wil een systeem van terbeschikkingstelling invoeren. Ook burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a), wil dat extremisten die vrijkomen nog een tijdlang ter beschikking moeten zijn van de regering.

‘Mensen van wie we weten dat ze terrorist zijn, of mensen die heel zwaar geradicaliseerd zijn én crimineel zijn - zoals de dader van Luik -, die zouden eigenlijk nooit mogen vrijkomen’, aldus De Wever.

Die terbeschikkingstelling kan niet volgens de wet, laat ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) weten. Maar hij wil nadenken over een administratieve maatregel die justitie in staat stelt gevangen langer vast te houden.

Benjamin Herman doodde dinsdag in Luik drie mensen tijdens zijn penitentiair verlof. Hij was gekend bij de inlichtingendiensten, maar komt slechts zijdelings voor in vier rapporten in verband met radicalisering in de gevangenis. Hij was geen Syriëstrijder, stond niet op de lijst met geradicaliseerden en was niet veroordeeld voor terrorisme. Hij zat in de gevangenis voor diefstal met geweld, slagen en verwondingen, weerspannigheid aan de politie en vernielingen.