ABVV dreigt met algemene staking
Robert Vertenueil haalde op het statutair congres van de ABVV snoeihard uit. Foto: ISOPIX

De socialistische vakbond zal zich blijven verzetten tegen het ‘asociale beleid’ van de regering en indien nodig tot een algemene staking overgaan. Dat heeft de nieuwe voorzitter van het ABVV, Robert Vertenueil, vrijdag gezegd.

Vertenueil haalde op de slotdag van het ABVV-congres snoeihard uit naar de regering-Michel. ‘Door haar asociale beleid brengt ze de sociale vrede in gevaar.' De vakbond zal zich blijven verzetten tegen het rechtse regeringsbeleid, dat leidt tot ‘sociale achteruitgang en de democratie steeds meer in gevaar brengt’, luidde het.

De nieuwe voorzitter lanceerde meteen een zware waarschuwing richting Wetstraat. ‘We ontzeggen ons geen enkel actiemiddel. En dat betekent, als het nodig is, dat we kunnen kiezen voor een algemene staking’, zei Vertenueil.

Het was de eerste speech van Vertenueil als voorzitter. Hij vervangt Rudy De Leeuw, die na twaalf jaar op pensioen gaat. De nieuwe algemeen secretaris is Miranda Ulens, die de Vlaamse stem aan de top van de rode vakbond wordt.

Door de mangel

Het ABVV kreeg met Vertenueil en Ulens een nieuw topduo, de boemannen van de vakbond zijn dezelfde gebleven. De voltallige regering Michel, met op kop premier Charles Michel en de N-VA-regeringsleden, werd herhaaldelijk zwaar door de mangel gehaald door Vertenueil. Of het nu om de pensioenen ging - ‘Deze regering bestaat uit leugenaars’, de houding van de regering tegenover de bonden - ‘misselijkmakend’ - of het asielbeleid van de regering - ‘verwerpelijk’. Ook over het migratiebeleid laaiden de emoties hoog op bij de nieuwe voorzitter. ‘Schaam u Michel, Peeters en De Croo. Jullie zijn medeplichtig aan een extreemrechts beleid.'

De nieuwe algemeen secretaris Miranda Ulens liet geen twijfel bestaan over wie de tegenstanders zijn. ‘Laat ons steeds voor ogen houden dat de tegenstanders aan de overkant zitten: de conservatieve politieke partijen en het patronaat’, aldus Ulens. Afscheidnemend voorzitter Rudy De Leeuw deed er in zijn speech nog een schepje bovenop. Hij citeerde een Zweedse politicus: ‘Ik heb het kwaad gezien, en het kwaad is nationalisme’.

Het nieuwe topduo riep op tot blijvend verzet tegen het rechtse regeringsbeleid, het wegstemmen van de regeringspartijen en het bouwen aan een progressief en links beleid.