In het Spaanse parlement hebben 180 parlementsleden tegen de regering van premier Mariano Rajoy gestemd. Net voor de stemming had Rajoy al afscheid genomen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Spanje dat een regering met een vertrouwensstemming wordt weggestemd.

Iets na half twaalf viel het verdict in het Spaanse parlement, toen 180 van de 350 parlementsleden tegen de regering Rajoy hadden gestemd.

Daarop kreeg Pedro Sánchez die de motie van wantrouwen had ingediend, een daverend applaus van de parlementsleden die hem gesteund hebben. Hij wordt zo goed als zeker de nieuwe premier van Spanje. Sánchez is de leider van de socialistische PSOE. Zijn partij heeft maar 84 zetels in het parlement.

Premier Rajoy was gisterenmiddag niet meer in het parlement verschenen en hij heeft vanochtend gewacht tot alle toespraken waren afgelopen vooraleer hij zich in het halfrond toonde. Hij ging onmiddellijk naar het spreekgestoelte om de bevolking te danken. Het was een eer om premier te zijn en om het land in betere staat achter te laten dan toen ik het aantrof, zei hij. Kort daarna begon de stemming.