Di Maio en Salvini sluiten akkoord over vorming Italiaanse regering
Guiseppe Conte maakte vandaag zijn rentree in Rome. Foto: EPA-EFE

De Italiaanse regeringsvorming kent een zoveelste plotwending. Wellicht komt er toch snel een nieuwe regering onder leiding van Giuseppe Conte.

De leiders van de Vijfsterrenbeweging en de Lega hebben vanavond na urenlang overleg een akkoord bereikt om alsnog een nieuwe Italiaanse regering op de been te brengen. Die zal geleid worden door professor Giuseppe Conte, die in de namiddag vanuit Firenze naar Rome was gereisd om zich bij het overleg aan te sluiten.

Luigi Di Maio en Matteo Salvini trokken zondag de stekker uit een mogelijke regering onder leiding van Conte. Ze protesteerden daarmee tegen de weigering van president Sergio Mattarella om de eurokritische professor Paolo Savona te benoemen tot minister van Economie.

Mattarella stelde daarop Carlo Cotarelli aan om een regering te vormen, maar de technocraat maakte geen kans om een meerderheid in het parlement te vinden. Daarmee leek Italië op nieuwe verkiezingen en maanden extra onzekerheid af te stevenen.

Om dat te vermijden, dokterden de twee partijleiders een oplossing uit voor ‘het geval-Savona’: de 81-jarige econoom krijgt de portefeuille voor Europese Zaken. Als tegengewicht gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Enzo Moavero Milanesi, die nog een toppositie bij de Europese Commissie bekleedde en tussen 2011 en 2014 Italiaans minister voor Europese Zaken was.

Het cruciale ministerie van Economie zou in handen komen van Giovanni Tria, die economie doceert aan de universiteit van Rome. Salvini wordt minister van Binnenlandse Zaken om het harde migratiebeleid van zijn Lega te kunnen uitvoeren. Di Maio krijgt de post van Economische Ontwikkeling.

Neofascistisch partijtje

‘Laatste uren werk voor de regering, we steken er alle energie in!’, schreef de rechts-radicale leider Salvini op zijn Facebookpagina. Hij wierp nog een laatste struikelblok op door te eisen dat ook Broeders van Italië een zitje in de regering zouden krijgen. Dat neofascistische partijtje trok op 4 maart samen met de partij van oud-premier Silvio Berlusconi en de Lega naar de kiezer.

Maar een regeringsdeelname van Broeders van Italië ligt heel moeilijk voor Di Maio, die zijn veto stelde. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa blijkt uit peilingen dat linkse kiezers van de Vijfsterrenbeweging het nu al moeilijk hebben met de rechtse accenten die Salvini kon leggen in het regeercontract, waaronder een hard terugstuurbeleid van economische migranten.

Ook de leider van de radicaal-rechtse Lega kwam onder druk om een deal te sluiten. Hij kreeg de kritiek dat hij nieuwe verkiezingen leek te verkiezen boven de vorming van een regering, omdat de peilingen zijn partij in dat geval extra winst voorspelden.

Volgens Italiaanse media is dit de lijst van ministers:

Openbaar bestuur: Giulia Bongiorno (Lega)

Regionale en Autonome Zaken: Erika Stefani (Lega)

Minister voor het Zuiden: Barbara Lezzi (M5S)

Minister voor Invaliditeit: Lorenzo Fontana (Lega)

Minister voor Buitenlandse Zaken: Enzo Moavero Milanesi

Minister van Justitie: Alfonso Bonafede (M5S)

Minister voor Milieu: Sergio Costa (M5S)

Minister voor Defensie: Elisabetta Trenta (M5S)

Minister van Economische Zaken: Giovanni Tria

Minister voor Landbouw: Gian Marco Centinaio (Lega)

Minister voor Infrastructuur: Danilo Toninelli (M5S)

Minister van Onderwijs: Marco Bussetti (Lega)

Minister voor Cultuur en Toerisme: Alberto Bonisoli (M5S)

Minister voor Volksgezondheid: Giulia Grillo (M5S)

Minister voor Gemeenschapsbeleid: Paolo Savona Sottosegretario

Voorzitter van de Raad: Giancarlo Giorgetti (Lega)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in