Motie van wantrouwen tegen regering Rajoy heeft morgen zo goed als zekerheid meerderheid in parlement
De dagen van premier Rajoy lijken geteld Foto: REUTERS

Vandaag, tijdens de debatten in het Spaans parlement over de toekomst van de regering Rajoy, bleek dat de Basken en de Catalanen bereid zijn om de motie van wantrouwen, die de socialisten hebben ingediend, te steunen. Morgen is de stemming.

In het Spaanse parlement hebben de Baskische partij PNV (5 zetels) en Catalaanse PdeCat (8 zetels) hun steun toegezegd aan de motie van wantrouwen die de socialistische partij PSOE heeft ingediend tegen de minderheidsregering van premier Rajoy (Partido Popular).

Eerder was al bekend dat de anti-establishment partij Podemos (67) de PSOE ook gaat bijstaan. Met de steun van enkele andere, regionale partijen, betekent dat de socialisten genoeg andere partijen hebben gevonden om, morgen, wanneer over de motie wordt gestemd, een meerderheid te behalen. 180 van de 350 parlementsleden zouden de socialistische leider Pedro Sánchez steunen en dan moet de regering van premier Rajoy ontslag nemen.

De Basken hadden, eerder deze maand, van premier Rajoy de belofte gekregen dat hij extra middelen voor hun autonome regio zou vrijmaken. Sánchez zei dat hij die afspraak wil nakomen, als hij de nieuwe premier van Spanje zou worden.

Mocht de minderheidsregering van Mariano Rajoy inderdaad morgen vallen, dan zal de nieuwe premier waarschijnlijk de socialist Pedro Sánchez worden, die mogelijk de rest van legislatuur aan de macht zal blijven.