Carleaks: hoeveel dénkt de klant dat dit onderdeel waard is, dat was de centrale vraag
Een slide uit een presentatie die Accenture gaf bij autobouwer PSA. Daarop wordt onder meer voorgesteld om de prijs van het Citroënlogo voor een bepaald type auto te verhogen. Foto: EIC

De Franse autoconstructeurs Renault en PSA (Peugeot-Citroën) dreven de prijs van reserveonderdelen fors op via software genaamd Partneo. In het meest extreme geval verhoogde de prijs van een pedaalonderdeel zo met 31.283 procent.

Jarenlang maakten de twee Franse autogiganten Renault en PSA gebruik van software die aan de hand van algoritmes de prijs van reserveonderdelen bepaalt. In plaats van de productiekosten van een onderdeel met een bepaalde coëfficiënt te vermenigvuldigen en die prijs aan te rekenen, werd de prijs berekend op basis van één centrale vraag: hoeveel dénkt de klant dat dit onderdeel waard kan zijn. In plaats van een zuivere productiewaarde, werd dus eigenlijk een subjectieve waarde aangerekend. De software die hiervoor werd gebruikt, heet Partneo (DS 31 mei).

Dat blijkt uit documenten die de Franse nieuwssite Mediapart in handen kreeg en heeft gedeeld met zijn partners binnen het onderzoeksnetwerk European Investigative Collaborations, en met De Standaard.

De prijsverhogingen werden zonder veel scrupules doorgevoerd. Uit informatie die de redactie kon inkijken, blijkt onder meer dat Renault de prijs voor een onderdeel van een koppelingspedaal van zijn autotype ‘Fluence’ met 31.283 procent heeft verhoogd na een prijsevaluatie door Partneo. Voor de analyse door Partneo, kostte het onderdeel volgens onze informatie 0,35 euro. Na analyse ging het om niet minder dan 109,84 euro.

Voor onderdelen van Dacia, het budgetmerk binnen de Renault-groep, gingen bepaalde prijzen ook opvallend omhoog. Een versnellingspedaal voor de eerste generaties van de types ‘Logan’ en ‘Sandero’ kende een prijsstijging van 13,69 naar 108,05 euro, of zo’n 689 procent meer. Bij de monovolume ‘Lodgy’ werd de prijs voor een stuk paneelvoering door Partneo vastgelegd op 493 in plaats van 79 euro. Van de tienduizenden reserveonderdelen die Renault produceert, kenden er honderden een prijsstijging van minstens tweehonderd procent.

Ook Peugeot/Citroën paste volgens de documenten Partneo toe. Een verlengstuk van een oplader dat werd gebruikt in de autotypes ‘Saxo’ en ‘Berlingo’ kostte na een analyse door de software 1.990 in plaats van 290 euro.

In een reactie op de onthullingen in verband met Partneo, ontkent PSA dat het de software ooit zou hebben toegepast. Renault zegt dat de prijstoenames van gemiddeld vijftien procent waarvan sprake in interne documenten niet overeenstemmen met hun eigen data.