Cipier rapporteerde dit weekend over radicalisering Herman
Foto: BELGA
Een derde rapport over de radicalisering van Benjamin Herman zou dit weekend nog door een cipier opgesteld zijn. Dat melden de kranten van Sudpresse.

Over de radicalisering van Benjamin Herman, de dader van de schietpartij van Luik, werd in 2017 al geschreven. De Staatsveiligheid maakte in dat jaar twee rapporten waarin Herman zijdelings vernoemd werd als contact van twee beruchte geradicaliseerde gedetineerden. Het gaat om Yassine D. en Fouad B. Geen van beiden zijn ex-Syriëstrijders, maar wel zware criminelen die zich tijdens hun celstraf ontpopt hebben tot vrome moslims.

Volgens de kranten van Sudpresse stuurde een cipier van Marche-en-Famenne zaterdag nog een rapport over de verontrustende radicalisering van de gevangene Herman door naar zijn oversten.  

Maandag kreeg Herman voor 36 uur penitentiair verlof. Hij doodde in On, bij Marche, eerst zijn oude vriend en drugsdealer Patrick W., en vervolgens in Luik twee agentes en een jonge student.

In het nieuwe rapport zou volgens Sudpresse sprake zijn van contacten met geradicaliseerde gedetineerden, onder anderen opnieuw Yassine D.

De Standaard nam kennis van de inhoud van het rapport. Daaruit blijkt dat het opnieuw gaat over een rapport over Yassine D. en niet over Benjamin Herman. Het rapport constateert dat Herman veel contact heeft met D. en ook met een aantal andere gedetineerden die gelinkt zijn met moslim-extremisme. Maar nergens wordt gesteld dat Herman zelf ook radicaal zou zijn.

 Yassine D. is een Brusselse crimineel die in de gevangenis een straf van 27 jaar uitzit wegens een reeks brutale overvallen en carjackings. Een aantal van die veroordelingen liep hij op samen met Khalid El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen van 22 maart.