Vernieuwd Afrikamuseum opent nog dit jaar opnieuw de deuren
Het Afrikamuseum voor de renovatie Foto: BART DEWAELE

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika opent op 8 december 2018 opnieuw de deuren na een renovatie van meer dan vier jaar. Het gebouw werd grondig onder handen genomen, maar ook de inhoud wordt aangepast, met een kritische blik op het koloniaal verleden.

De werken startten in oktober 2013 en werden afgerond in april 2018. De eerste aanzet tot renovatie werd echter al gegeven in 2006, toen de ministerraad het licht op groen zette.

Het oorspronkelijke museumgebouw uit 1910 werd gerestaureerd en er kwam een glazen onthaalpaviljoen naast, ontworpen door Stephane Beel. Daar komen onder meer de museumshop en de cafetaria. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door een honderd meter lange ondergrondse tunnel die als ingang van het museum dienst doet.

Ook de inhoud van het museum wordt aangepast. Terwijl het vroeger door een koloniale bril naar Afrika keek, wil het de koloniale tijd nu kritisch belichten.

‘Het Afrikamuseum werd in 1898 geopend om het wondere Congo en de “weldaden” van het Belgische kolonialisme aan de wereld te tonen’, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA).

‘De luister van dit indrukwekkend gebouw verborg decennialang de schaduw van mensonterende uitbuiting en nietsontziende dwang die vooral het vroege kolonialisme op het Afrikaanse continent heeft geworpen. Het is de verdienste van het vernieuwde Afrikamuseum dat het deze harde werkelijkheid niet uit de weg gaat.’