Trump bijt ook: alsnog importheffingen op Europees staal
Foto: Joris Herregods

De Amerikaanse president Trump blaft niet alleen, hij bijt ook. Vanaf morgen zal de VS een extra importtaks van 25 procent heffen op Europees staal en 10 procent op aluminium.

Het eerste echte schot in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is gelost. Minister van Handel Wilbur Ross maakte zonet officieel bekend dat de VS, zoals verwacht, de vrijstellingen op importtarieven voor Canada, Mexico én de EU opschort.

Geen akkoord

Dat betekent dat er vanaf 1 juni een importheffing komt van 25 procent op Europees staal dat wordt ingevoerd in de VS. Op aluminium komt een heffing van 10 procent. De afgelopen weken werd er op hoog niveau overleg gevoerd over de importheffingen. Woensdag sprak de Eurocommissaris van Handel, Cecilia Malmström, met de Amerikaanse minister Ross van Handel. Dat leverde echter geen akkoord op.

Malmström reageerde meteen door te verklaren dat Europa offieel protest zal indienen bij de Wereldhandelsorganistie (WTO). De EU heeft ook een pakket tegenmaatregelen ter waarde van 2,8 miljard euro klaarliggen, waaronder heffingen op typisch Amerikaanse producten zoals motoren, spijkerbroeken en bourbon. Wellicht zullen die nu worden ingezet. 'Dit is puur protectionisme. Wij zullen onze belangen verdedigen', reageerde commissievoorzitter Juncker in een eerste verklaring.

Opvallend ook, de VS laten de deur wel open voor verdere onderhandelingen. 'We kijken uit naar verdere onderhandelingen, zowel met Canada en Mexico aan de ene kant, als met de Europese Commissie aan de andere kant, omdat er nog andere zaken zijn die we ook moeten oplossen', verklaarde Ross.

België

In afwachting is dit vooral voor de Duitse industrie bijzonder slecht nieuws. De importtaksen voor alle EU-lidstaten zouden oplopen tot zowat negen miljard euro, de Duitse industrie zou daarvan vijf miljard voor haar rekening moeten nemen. Maar de Amerikaanse importheffingen zullen vanaf morgen ook de Belgische staalsector treffen. Ons land telt vandaag nog altijd negen grote staalfabrieken, van ArcelorMittal (het voormalige Sidmar) in Gent tot Industeel in Luik, waar in totaal 10.500 werknemers werken.

75 keer het Atomium

Veruit het grootste deel van de staalexport uit België blijft gelukkig binnen de Europese Unie en valt dus niet onder de aangekondigde importheffingen. Maar zo’n 150.000 ton per jaar wordt wel naar de VS geëxporteerd, vergelijkbaar met 300 tot 400 windmolens of 75 keer het Atomium.

Maar meer dan het verwacht omzetverlies, vreest het Belgische staalverbond vooral de onrechtstreekse gevolgen van de Amerikaanse impporttarieven. Grote producenten van  staal (China, Brazilië, Zuid-Korea, Canada, Rusland, ...) zullen nu op zoek gaan naar andere afzetmarkten dan de VS. Waardoor de kans groot is dat zij hun goedkoop staal op de Europese markt zullen dumpen. En daarmee via 'een tsunami van staal' de prijzen doen kelderen.