Vertenueil verkozen tot ABVV-voorzitter
Robert Vertenueil volgt Rudy De Leeuw op. Foto: BELGA

Robert Vertenueil is door het federaal congres van het ABVV verkozen tot de nieuwe voorzitter van de socialistische vakbond, in opvolging van Rudy De Leeuw.

Het vertrek van De Leeuw aan het hoofd van het ABVV was al langer bekend. De Leeuw gaat met pensioen. Hij was twaalf jaar lang voorzitter van de tweede grootste vakbond van het land.

Ook zijn opvolger, Robert Vertenueil, is geen verrassing. Het stond al voor het begin van het federaal ABVV-congres vast dat hij de nieuwe nummer één zou worden. Na de Vlaming De Leeuw was het opnieuw tijd voor een Franstalige vakbondsleider.

De 53-jarige Vertenueil maakte carrière in de Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale in het ABVV. Daar was hij de nationaal verantwoordelijke voor de bouwsector.

Aan de top van het ABVV maakt ook de Limburgse Miranda Ulens promotie. Zij was al federaal secretaris, maar wordt nu algemeen secretaris, zeg maar de nummer twee van het ABVV. De 49-jarige Ulens maakte voordien carrière als secretaris voor de financiële sector bij de bediendebond BBTK.

‘Strijd gaat door’

Het is de verwachting dat Vertenueil en Ulens de lijn van het ABVV van de voorbije jaren zullen doortrekken. Dat bleek deze namiddag ook uit hun congrestoespraken.

‘De strijd is nog maar begonnen. Het is met de steun van de miljoenen werknemers die het ABVV elke dag vertegenwoordigt, dat we er alles aan zullen doen opdat de zaken veranderen’, aldus het nieuwe duo. ‘Overal, van bedrijfsniveau tot internationaal niveau, zal het ABVV vechten voor een rechtvaardige herverdeling van de rijkdom en haar waarden laten zegevieren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig