Placebo of anticonceptiepil?Amerikaans farmabedrijf roept doosjes terug
(themabeeld) Foto: BELGAIMAGE

Farmabedrijf Allergan heeft een deel van zijn anticonceptiepillen in de Verenigde Staten teruggeroepen. Volgens het bedrijf is er een verpakkingsfout gebeurd, waardoor placebo’s op de plaats van hormonale pillen kwamen te zitten. Gebruikers hebben dus een kans om ongewenst zwanger te raken.

Het gaat om het merk Taytulla, met telkens vier placebopillen (pillen zonder werkzame bestanddelen) per doosje. Die pillen zitten op de verkeerde plaats, waardoor vrouwen de eerste vier dagen van hun cyclus niet beschermd zijn, klinkt het bij Allergan.

Volgens Amerikaanse media gaat het om één lot van bijna 170.000 verpakkingen dat wordt teruggeroepen. De doosjes werden bovendien al sinds augustus vorig jaar verdeeld aan huisartsen in het hele land. Eén van hen sloeg alarm, waarop Allergan nu de vrijwillige terugroepactie lanceert.

De placebopil heeft wel een andere kleur, maar het bedrijf geeft toe dat nieuwe of onoplettende gebruikers het verschil mogelijk niet opmerken. 'Als patiënten ongerust zijn over de mogelijkheid van een ongewenste zwangerschap, moeten ze contact opnemen met hun dokter', zegt het bedrijf nog.

Allergan is een onderzoek gestart naar wat er precies is fout gelopen bij de verpakkingsafdeling. Voorlopig heeft het bedrijf geen weet van patiënten die ongewenst zwanger raakten, maar op sociale media wordt alvast de draak gestoken met de terugroepactie.