Rajoy denkt niet aan aftreden
Foto: AFP

De Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy, wiens positie erg verzwakt is na de veroordeling van partijleden in een corruptiezaak, is niet van plan een stap opzij te zetten. Vrijdag zal het Spaanse Parlement stemmen over een motie van wantrouwen.

De positie van Rajoy is aan het wankelen gebracht nadat het federaal hof in Madrid vorige week in een grootschalig corruptieproces lange gevangenisstraffen had uitgesproken tegen voormalige politici van zijn conservatieve Volkspartij (PP). De sociaaldemocratische PSOE besliste daarom een motie van wantrouwen in te dienen tegen de minderheidsregering van Rajoy.

Tijdens het vragenuur wilde een van de parlementsleden vernemen of Rajoy van plan was om af te treden. De eerste minister maakte daarop duidelijk dat het zijn ‘intentie’ is om zijn mandaat ‘dat hij van de Spaanse burgers heeft gekregen’ vol te maken. De huidige legislatuur loopt nog tot eind 2020.

Geen meerderheid

‘Ik heb een mandaat van de burgers, die mijn partij vijftig zetels meer hebben gegeven dan de op een na grootste partij (PSOE, red.)’, aldus nog Rajoy, die handig verzweeg dat zijn regering niet over een meerderheid beschikt.

Om de regering tot ontslag te dwingen, moet een absolute meerderheid voor de motie van wantrouwen stemmen. Dat betekent dat 176 van de 350 leden van het Congres van Afgevaardigden ermee moeten instemmen. De liberale partij Ciudadanos, die gedoogsteun geeft aan de regering, schaart zich alvast niet achter de motie van wantrouwen. Maar de partij, die in de peilingen de wind in de zeilen heeft, heeft Rajoy wel opgeroepen om nieuwe verkiezingen uit te roepen.