8.000 Starbucks dicht voor verplichte racismetraining
Foto: AFP

Starbucks heeft vannacht zijn 8.000 winkels vier uur gesloten om 175.000 medewerkers een verplichte antiracismetraining te geven. ‘Dit is een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis.’

Amerikanen die trek hadden in hun dagelijkse ‘Caramel Macchiato’ of hun ‘tall skinny latte’, stonden gisteren en vannacht voor gesloten deuren. Starbucks had zijn 8.000 winkels in de VS vier uur lang gesloten om zijn medewerkers een verplichte antiracismetraining te geven.

Starbucks wil een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, schrijft uitvoerend voorzitter Howard Schultz in een open brief aan zijn klanten. ‘Maar soms schieten we tekort en stellen onszelf en jullie allemaal teleur’.

Verwerpelijk incident

De topman van Starbucks doelt op een incident in april, waarbij een manager van een filiaal in Philadelphia twee donkere mannen liet arresteren. De mannen wachtten daar op een vriend en vielen niemand lastig, maar werden weggestuurd omdat ze nog niks hadden besteld. Toen zij weigerden de zaak te verlaten, belde een filiaalmanager de politie, die vijf agenten stuurde om hen te arresteren.

Nadat verontwaardigde omstanders de arrestatie hadden gefilmd en online hadden gedeeld, braken hevige protesten uit, en ging de Amerikaanse koffieketen diep door het stof. Acht uur later werden de mannen zonder aanklacht vrijgelaten.

Schultz noemt het incident ‘verwerpelijk’, en zegt dat die het gevolg was van vooroordelen, onvoldoende training en een bedrijfsbeleid dat klanten definieert als ‘betalende opdrachtgevers’. Het incident heeft Starbucks ertoe aangezet dieper na te denken over alle vormen van vooroordelen en waarop de koffieketen stappen nam om een herhaling van het incident te voorkomen.

Vast trainingsonderdeel

De 175.000 Starbucks-medewerkers hebben onder meer geluisterd naar deskundigen en gereflecteerd op racisme in de samenleving. Het lesmateriaal wordt een vast trainingsonderdeel voor medewerkers binnen de koffieketen en ook gedeeld met andere bedrijven, zoals licentiepartners van Starbucks.

Schultz noemt de racismetraining een ‘nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis’ en een ‘fundamentele stap’ in het vernieuwen van Starbucks. Al is er wel nog werk aan de winkel. De meeste van de zevenduizend franchisevestigingen in de VS bleven vannacht wel open.