‘Moderne slavernij’ in de Belgische ouderenzorg
Foto: belga

In de Belgische ouderenzorg is een schimmig Bulgaars zorgbedrijf actief. De werknemers worden zwaar onderbetaald, maar ook de bejaarden worden bedrogen. Groen en SP.A vrezen dat de wanpraktijken het gevolg zijn van een gebrek aan betaalbare ouderenzorg.

Bulgaarse verzorgers die praktisch continu beschikbaar zijn voor de verzorging van bejaarden, voor een maandloon tussen 350 en 700 euro. Terwijl de senioren zelf 2.500 euro per maand betalen voor deze zorg. Een onderzoek van het weekblad Knack en Telefacts bracht  aan het licht dat een Bulgaars zorgbedrijf - Seniorcare24 - het niet zo nauw neemt met de loonvoorwaarden en de arbeids- en sociale rechten van hun verzorgsters in België. 

Ook de bejaarden zelf worden bedrogen. De senioren betalen voor kost en inwoon, internettoegang en vliegtuigtickets van de verzorgster, maar het bedrijf houdt diezelfde kosten ook nog eens af van hun officiële loon. De cliënt betaalt 2.500 euro per maand,  de verzorgsters verdienen er tussen 350 à 700 euro. Dat is nog niet de helft van het Belgische minimumloon.

De oppositiepartijen Groen en SP.A vinden dat de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), snel paal en perk moet stellen aan deze arbeidsmarktfraude. De partijen vrezen dat de wanpraktijken mee het gevolg zijn van een gebrek aan betaalbaar aanbod voor ouderenzorg in Vlaanderen. Vlaamse Parlementslid Jan Bertels (SP.A) heeft het in dit kader over ‘moderne slavernij’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig